Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A nagyszülői gyedről vitáztak a parlamentben

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. május 28. 17:28
Kedden kezdte el tárgyalni az Országgyűlés a családvédelmi akcióterv egyik elemével összefüggő törvénymódosítást. Jövő év január 1-jétől gyedre mehetnek a munkapiacon aktív nagyszülők bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az ellenzéki vezérszónokok elsősorban a jogosultak körének bővítését szorgalmazták a parlamenti vitában.

A nagyszülők és az unokák közötti kapcsolat szorosabbá tételének tekinti az úgynevezett nagyszülői gyed bevezetését az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Az előterjesztés parlamenti vitájának kezdetén Novák Katalin kifejtette: a jövőben lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel. Feltétel, hogy a születést megelőző 2 éven belül legalább 365 napig biztosítottnak, tehát aktívan dolgozónak kell lennie a nagyszülőnek.

A nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. Emellett is dolgozhat a nagypapa vagy nagymama, de csak abban az esetben, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Nyugdíjas ugyanakkor nem lehet.

Miután a szülő nyilatkozott arról, hogy lemond a gyed-ről, így sem ő sem más nem kaphat ezek után gyermekgondozást segítő ellátást. Feltétel, hogy a gyermek gondozása a szülő háztartásában történjen, tehát ott kell élnie.

Novák Katalin közölte, a nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít. Az államtitkár bízik abban, hogy a törvényjavaslat elfogadásával ismét tudnak egy lépést tenni a családbarát Magyarország irányába.

A magyar emberek többsége igent mond a biztonságos Európára és a védelmező Magyarországra

– jelentette ki a Fidesz vezérszónoka, aki kutatásokat idézve azt mondta: a mai családokban rendkívül fontos a nagyszülők szerepe, akik rengeteg tudást adnak át unokáinak. Selmeczi Gabriella jelezte: Európában nálunk fordítják a legnagyobb összeget családtámogatásra. A nagyszülői gyed bevezetése 1,3 milliárd forint kiadást jelent az államnak.

A Jobbik két vezérszónoka támogatandónak nevezte a kezdeményezést, ám módosításokat javasoltak azért, hogy szélesebb kör vehesse igénybe azt. Z. Kárpát Dániel szerint a javasolt keretösszeg öt-tízszeresét kellene a programra fordítani, hogy azt minél többen vehessék igénybe. Stummer János pedig az otthoni és a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását hiányolta. A javaslat kihagyja a már nyugdíjban lévő, özvegyi nyugdíjban vagy ápolási díjban részesülőket a kedvezményezetti körből – tette hozzá. A jobbikos politikus azt is indítványozta, hogy az egyedülálló szülők esetében a nagyszülői gyedet másfélszeres szorzóval számolják.

A 2010 óta zajló családbarát fordulatról beszélt Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka, hangsúlyozva azt, „ez nem egy lezárt folyamat”. Visszautasította ugyanakkor azokat az ellenzéki kijelentéseket, hogy túlságosan szűk kört érintenek a családtámogatások. Minden gyermeket nevelő család élhet valamely családvédelmi intézkedés biztosította lehetőséggel.

Növekvő halálozás, és csökkenő élve születési statisztikákat sorolt az MSZP vezérszónoka a tavalyi adatokat ismertetve. Ráadásul minden hatodik gyermek külföldön születik – tette hozzá. Korózs Lajos arról beszélt, hogy a nagyszülői gyedről szóló előterjesztés feltehetően jóval szűkebb kört érint, mint amit sokan elsőre gondoltak. Szerinte ugyanis ez csak akkor jelenthet megoldást, ha valamilyen oknál fogva nincs bölcsődei hely a gyereknek, a nagyszülőnek pedig nem jelent gondot, ha otthagyja a munkáját, a szülőnek pedig az, hogy nem ő kapja a pénzt.

A Demokratikus Koalíció vezérszónoka arra szólította fel a kormányt, hogy terjesszék ki minden nagyszülőre a javaslatot.

Arató Gergely közölte: nem a célban van vita a kormány és az ellenzék között, hanem a módszerekben. „Miért csak azok a nyugdíjasok kaphatják meg ezt a támogatást, akik nincsenek nyugdíjban?” – tette fel a kérdést. A DK-s politikus hozzátette: míg 2008-ban több mint 99 ezer gyermek született, addig 2018-ban 89 800, azaz majdnem tízezerrel kevesebb.

Szintén a jogosultak körének bővítését sürgette az LMP-s Demeter Márta. A jelenlegi konstrukció csupán olyan családoknak nyújt valódi segítséget, melyek tagjai közel laknak egymáshoz. Mivel egyre később várnak gyermeket a párok, így számos nagyszülő el fogja érni a nyugdíjkorhatárt, mire megszületik a gyermek.

A független Dúró Dóra is támogatta a nagyszülői gyedet, de szerinte ez nem fog érdemi változást hozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Novák Katalin a nagyszülői gyedről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vezérszónokok a nagyszülői gyedről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást