Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A brexitpártiaké a győzelem – uniós körkép az exit pollokból

Infostart
2019. május 26. 20:37
Megérkeztek az uniós országok első exit poll mandátumbecslései. Cikkünk folyamatosan frissül.

Mint az Infostart is megírta, Németországban Angela Merkel kancellár CDU-ja enyhe visszaesést produkált, míg a Zöldek taroltak az EP-választásokon az exit poll eredmények alapján.

Nagy-Britanniában az új Brexit Párt végzett az élen – derül ki a Europe Elects Twitter-oldalára feltett mandátumbecslésekből.

Spanyolországban a szélsőjobboldali VOX eredménye jelentősen visszaesett a néhány héttel ezelőtti parlamenti választáshoz képest.

Franciaországban a Marine Le Pen vezette, jobboldali Nemzeti Tömörülés lett az európai parlamenti választás győztese, míg Emmanuel Macron elnök pártja, a Köztársaság Lendületben második helyre csúszott.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban – írja az MTI. A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, és „nincs más választása”, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

Az elnöki palota egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője úgy fogalmazott, hogy Macron pártjának eredménye csalódást jelent, de a Köztársaság Lendületben (LREM) így is „tisztesen helytállt” korábban hivatalban lévő államfők pártjainak EP-választási eredményéhez képest. Tudatta azt is, hogy az eredmény nem változtat a kormány reformpolitikáján.

Romániában a szavazatok 5,4 százalékának megszerzésével bejutott az Európai Parlamentbe a Kelemen Hunor vezette Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is.