eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Nyelvvizsgahitel: íme a csábító apró betűs részek!

Október 1-től nyelvtanulási diákhitelt igényelhetnek az egyetemista vagy főiskolás hallgatók. Ha a hitelt felvevők sikeres nyelvvizsgát tesznek, a törlesztéskor az állam átvállalja a kamatot - a részletekről a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Bugár Csaba beszélt az InfoRádióban.

Aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók vehetnek részt a nyelvtanulási diákhitelprogramban, illetve - újdonságként - azok is,

akik már régebben befejezték tanulmányaikat, de kizárólag a szükséges nyelvvizsga hiányában nem kaphatták kézhez diplomájukat

- mondta el az InfoRádióban Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A pénz felhasználásával kapcsolatban egyértelműen fogalmazott.

"Nyelvvizsgát kell letenni; hogy hogy csinálja, kivel csinálja, azt nem firtatjuk. Egy összegben 500 ezer forintig lehet igényelni, majd egy év törlesztési szünet után 5 év alatt ki kell fizetni a hitelt" - részletezte a Diákhitel Központ vezetője.

A hitel kamata 2,2 százalékos - hasonlóan a Diákhitel 1-éhez -, és

amennyiben sikeres nyelvvizsga követi a felvételt, kamatmentessé válik a törlesztés; a számítások szerint ez durván 40 ezer forinttal segíti az abszolutóriummal rendelkezők diplomaszerzését.

A hitelt a Diákhitel Direkt felületen lehet igényelni, papíralapon kell benyújtani az ügyfélszolgálaton, a Takarékszövetkezeteken vagy a bankokon keresztül, illetve az adott felsőoktatási képzési hely tanulmányi osztályán keresztül.

"Ez annyiban más, mint a jelenlegi rendszer - elektronikus út; elektronikus aláírás -, hogy csak egy év múlva lehet teljesen elektronikus úton igényelni."

Számításaik szerint több tízezer hallgató lehet a rendszer érintettje.

A Diákhitel 1 felvevőinél is harmadik okként szerepel a nyelvtanulás finanszírozása.

A hitelt október 1-től lehet igényelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×