eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán.
Nyitókép: Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Árhullám közeleg, nyomot hagy az esőzés

Akár több méterrel is megemelkedhet a Duna és a Tisza vízszintje a magyarországi szakaszon az esős időjárás miatt - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban.

Az elmúlt napok időjárása mind a Duna, mind a Tisza vízgyűjtő területein jelentős mennyiségű csapadékot hozott. A Duna osztrák és bajor vízgyűjtőjén átlagosan 25-65 milliméter közötti csapadék hullott rövid idő alatt.

És még nincs vége: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság arra számít, hogy a csapadéktevékenység folytatódni fog - mondta el az InfoRádióban a vízügy szóvivője, Siklós Gabriella, aki elsősorban a Szamos vízgyűjtőjén, illetve Kárpátalján vár nagyobb vízügyi problémákat.

Ilyenkor az vízjelző szolgálat munkatársai - mint hozzátette - időben felkészülnek, ugyanígy a területi vízügyi igazgatóságok is tudnak mindenről, és fokozott őrszolgálatot is hadrendbe állítanak.

"A mostani előrejelzések szerint ugyanakkor az érkező árhullám mind a Dunán, mind a Tiszán a a töltések között le tud majd folyni,

arra nem kell számítani, hogy különösebb gondot okoz majd. Ahol a Duna bejön az országba, ott másodfokú készültség feletti tetőzés lehet a hétvégén, de a többi szakaszon általában az első fokot el sem érő szint várható" - adott teljes képet Siklós Gabriella.

Vízmagasságban mérve azért

mindkét nagy magyar folyó métereket fog emelkedni

- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×