INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

győr

petz aladár megyei oktató kórház

műtőssegéd

ápoló

hiány

Nyíregyháza, 2010. november 19. Mohácsik Lászlónét kitolják a műtőből sikeres térdprotézis beültetése után Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban, ahol évente 50 ilyen műtét végeznek. Hazánkban a térdprotézisre átlagosan 400, csípőprotézisre 300 nap a várakozási idő. A kórházaknak juttatott 27 milliárd forint tíz százalékát a várólisták idejének csökkentése érdekében célzottan az ilyen beavatkozást végző egészségügyi intézmények kapják. MTI Fotó: Balázs Attila

Akár 110 szakembert is fel tudna venni a győri Petz-kórház

Infostart

Már nemcsak orvosokból és ápolókból van hiány, elfogytak a műtőssegédek is.

Elfogytak a műtőssegédek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, az intézmény vezetői a Kisalföldnek arról beszéltek, hogy nem varázsütésre állt elő a helyzet. A városban, illetve a megyében működő egészségügyi magánszolgáltatók elviszik a munkaerőt, egy részük pedig belefáradt a nehéz fizikai munkába, az egymást érő ügyeletekbe.

Tíz embert akár ma fel tudnának venni a győri kórházba műtőssegédnek, s aki vállalja, közben elvégezheti az OKJ-s papírt adó szakképzést is. A kórház állja a költségét és biztosítja a vizsgákhoz a felkészülési időt.

A műtőssegéd készíti elő a beteget, fekteti a műtőasztalra. Ő felel az operáció alatt azért, hogy a műtősnőnek a kért steril eszközöket átnyújtsa. Utána pedig az eszközök tisztítása a feladata. Akinek nincs szakképesítése, 149 ezer forint minimálbért kaphat, aki megszerzi, 195 ezer forinttal indul. A kiemelt műtéti pótlékokkal 300 ezer forint körül lehet keresni ebben a munkakörben.

Nagyjából ugyanennyit pénzt ajánl az ápolói (nővéri) munkakörökbe jelentkezőknek a kórház, és száz helyet itt is azonnal be tudnának tölteni – ha lenne ennyi jelentkező.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018