eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Infostart

Egy autós videó alapján is eljárást indíthat a rendőrség

Akár egy videófelvétel alapján is indulhat eljárás a szabályszegő autósok ellen, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell.

A múlt héten az Infostart birtokába jutott egy videófelvétel, amelyen egy, egymás után több szabálytalanságot elkövető sofőr manőverei láthatók. Az Országos Rendőr-főkapitányság a felvétel alapján eljárást indított a sofőr ellen.

Az ügy apropóján megkerestük az ORFK-t, ahonnan írásban azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség a látókörébe kerülő, kiemelt tárgyi súlyú szabályszegés, vagy bűncselekmény gyanúját felvető esemény esetén hivatalból eljárást indít.

Ám azzal, hogy a hatósághoz eljut egy felvétel, még nem indul automatikusan eljárás. Ehhez több dolog is kell. Például az, hogy

  • azonosítható legyen a helyszín,
  • hogy valóban szabályt sértett-e a sofőr, és
  • hogy kiderüljön, Magyarországon történt-e az eset, hiszen a magyar hatóságok csak a határokon belül járhatnak el.
  • A felvétel készítésének idejét is ismerni kell, mert ilyen esetekben is létezik elévülés.

Ráadásul, mint az ORFK leveléből kiderül, a felvételen szereplő időpont nem elég, azt ugyanis a felvétel készítője állítja be a készüléken. Ebből az következik, hogy egy ilyen felvétel megszerzése után újabb bizonyítékokat kell gyűjteni - például a készítő tanúvallomását.

Magyarország útjain, főleg Budapesten gyakran találkozni kisebb-nagyobb szabálysértéseket elkövető autósokkal. Az ORFK Baleset-megelőzési osztálya épp a múlt héten tett közzé egy felmérést a témában - mondta el az InfoRádiónak Berzai Zsolt rendőr-alezredes. Ebből az derült ki, hogy a magyar járművezetők fele, egész pontosan 51 százaléka együttműködő, nyugodt sofőrnek számít, vagyis defenzívnek mondható.

"A fiatalok és a fővárosiak kevésbé tűnnek előzékenynek a volán mögött, míg a vidékiek és az idősebbek nagyobb körültekintéssel vesznek részt a forgalomban"

- mondta Berzai Zsolt.

A közlekedési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, így a forgalom akkor működhet rendesen, ha ezeket a szabályokat mindenki betartja, és ha kell, a többi közlekedővel előzékeny és udvarias - tette hozzá a rendőr-alezredes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×