eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Bezárják a Keleti pályaudvart, komoly átalakítás kezdődik

A felújítás két hétig tart, rengeteg vasútvonalat és vonatot érint, hiszen félezer vonatot fogad naponta a pályaudvar, ezek a munkálatok két hete alatt több pályaudvarra kerülnek át.

A felújítás két hete alatt, május 13. és 26. között olyan, előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom.

  • Javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán,
  • a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat,
  • karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást.
  • Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba,
  • lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat,
  • kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat.
  • Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken.
  • Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.

A vasúttársaság egy korábbi közleményben arról írt, hogy több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a vasúttársaság várakozása szerint a Keleti pályaudvaron

  • javul a különböző berendezések működése,
  • jelentősen csökken a meghibásodások száma,
  • megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése,
  • javul a menetrend,
  • csökken a műszaki üzemzavarok száma.

Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója az InfoRádióban nagyon fontosnak nevezte, hogy a felújítás két hete alatt utazás előtt mindenki érdeklődjön, mert rengeteg vasútvonalat és vonatot érintenek a munkálatok, hiszen mintegy félezer vonatot fogad naponta a Keleti pályaudvar. Ezek most több pályaudvarra kerülnek át.

Egyes vonatok a Déli pályaudvarra és Kelenföldre, mások Kőbánya-Kispestre valamint Kőbánya felsőre és Zugló megállóhelyre kerülnek át, minden, a lezárással kapcsolatos információ megtalálható a MÁV honlapján.

A MÁV kommunikációs igazgatója azt is elmondta, hogy a kéthetes zárlat érinti egyebek között érinti

  • a Budapest–Győr–Hegyeshalom,
  • a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs,
  • a Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalat.

A nemzetközi forgalom tekintetében is lehet változásokra számítani. Általánosságban elmondható, hogy a nyugati irányból érkező vonatok a Déliben illetve Kelenföldön állnak meg, a Berlin irányából érkező vonatok a Nyugati pályaudvaron, míg a Románia felől érkező vonatok Kőbánya-Kispesten állnak majd meg a Keletiben zajló munkálatok alatt. A teljes karbantartás 2,1 forintba kerül, amit a MÁV saját forrásból biztosít - mondta Loppert Dániel.

Több mint 170 ezer utast érint

A Keleti pályaudvar lezárása a MÁV számításai szerint két hét alatt 160 ezer jegyet váltó és további 11 ezer bérletes utast érint. A jegyértékesítési rendszert a fogadó pályaudvarokon megerősítik, a vasúti internetes keresőkben - köztük az Elvira oldalon és a vonatinfo mobilalkalmazásban, a www.mav.hu/keleti honlapon - a változást átvezették, ezért érdemes ezeket is használni a tájékozódáshoz - mondta Kormányos László, a MÁV-Start igazgatója.

A Keleti pályaudvar bezárása alatt a Thököly útról megközelíthető nemzetközi pénztárban árulnak majd belföldi jegyeket is a nemzetközi vasúti jegyek mellett, de a vasúti jegyek az interneten és a vonatinfó alkalmazáson is megvehetők.

A zárlat a budapesti tömegközlekedésre is hatással lesz

Loppert Dániel elmondta, hogy az utasok tájékoztatására 100 táblát - és a BKK-val is egyeztetve - további 150 tájékoztatót helyeztek el vidéken és Budapesten.

A Keleti pályaudvar bezárása alatt Piliscsaba és Pécel között kísérleti jelleggel a Budapest körvasúton is járnak majd a vonatok,

ezen a szakaszok Üröm és Rákoscsaba között Budapest bérlettel is fel lehet szállni.

A BKK a 37 és a 37/a villamosokon Sörgyár és Blaha Lujza tér között elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, igazolványokat, ezeket a villamosokat és a 4-es metrót sűrűbben közlekedtetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×