Nyitókép: Pixabay

Szombaton nem kirándulni szinte bűn - útvonalajánló

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. május 10. 10:21
Megkegyelmez az időjárás azoknak, akik kirándulást terveznek a hétvégére. Nekik szól a most következő összeállítás.

A Budai-hegységben a KFKI épületétől a makkosmáriai kegytemplomig gyalogolhatnak el, majd a János-hegy, Szépjuhászné, Hárshegy, Makovecz-kilátó, Hűvösvölgy, Hármashatár-hegy és a Guckler Károly kilátó várja a kirándulókat. Végig a sárga jelzésen kell maradni.

A Pilisben Solymárról indulhatnak el, és az Ördöglyuk-barlang, a Zsíros-hegy, a Nagy-Szénás, a Kutya-hegy, a József-liget sziklái, a Bükkös-kút, az Iváni-hegy, az Ördög torony és a Jági-tó érintésével juthatnak el Pilisszentivánra. Ez összesen húsz kilométer, de kell hozzá combizom és vitálkapacitás.

A Gödöllői-dombságban, Budapest XVII. kerületének szélén a Merzse mocsár felkeresését javasoljuk.

A Bükkben a Nagyvisnyó melletti Bán-völgyet járhatják be. Ott folyik a Bán-patak, arrafelé, Dédestapolcsánytól nem messze találják meg a dédesi vár romjait, és a közelmúltban tanösvényeket is létesítettek azon a vidéken.

Vas megyében, Szombathelytől 25, Vasvártól 9 kilométerre van egy Kám nevű község, annak határában van a Jeli Arborétum, ahol ilyenkor nyílnak a rododendronok. Ne hagyják ki!

A Bakonyban megnézhetik a cseszneki várat. Az idősebbek emlékezhetnek rá, hogy

1947-ben itt forgatták a Valahol Európában című film több jelenetét.

Bakonyoszlopról induljanak el, és az Ördög-árkon keresztül Gézaházáig túrázhatnak. Akinek a tudása, az erőnléte és a felszerelése is megvan hozzá, az kipróbálhatja

a várba vezető via ferrata útvonalakat.

A Mátrában a Galya-tetőtől Ágasvárig húzódó Mátra-bérc kínál jó időtöltést. Ebben a hegységben,

az Ilona-völgyben találják meg Magyarország legnagyobb természetes vízesését,

és ha kocsival mennek, akkor nézzék meg a siroki várat, a gyöngyösi Orczy-kastélyt, Gyöngyöspatán az egyedülálló oltárépítménnyel gazdagított templomot, és Recsken a Nemzeti Emlékparkot.

A Börzsönyben a Schäffer-kúttól indulva Drégely várához juthatnak, utána a Pénzásás és a Kámor következik, a napot pedig Diósjenőn fejezhetik be.

Pénzásás egyébként a legenda szerint arról kapta a nevét, hogy a közeli vár ura, Kámor rablólovag egy vasfazéknyi aranyat rejtett el itt, de még senki sem találta meg, pedig többen, sokat ásva keresték már.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Pilis 50-et, az Őrség 50-et, a BRM400-at, a Börzsöny szívét, a Demetert, a Dolinót, az Almamelléket, a Nyakvágót, a Tábitha-Vértest, valamint a Gróf Sándor-, a Mindszenty bíboros-, és a Horányi György-emléktúrát, illetve a Három Határ, a Hat híd, a Vörös mocsár, a Buda Bércein és a Kutyagolás az állatokért elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak, társaságot pedig a Túratárs.com oldalán találhatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabadtéri programajánló a hétvégére
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást