Nyitókép: Pixabay.com

180 éves erdőt vágtak ki a Bükkben

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. május 7. 06:00
A Bükk-fennsíkon fakitermelés céljából az Egererdő Zrt. kivágott egy 180 éves bükköst. A természetvédelmi szempontból különösen értékes őserdő 13 védett és fokozottan védett faj otthona volt.

A fakitermelés a Bükk-fennsík egy hektárján történt, a területen egy 180 évnél idősebb magashegységi bükkös terült el – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László. A WWF Magyarország erdővédelmi projektvezetője hozzátette: ez Natura 2000-es védett területnek számít, számos, fokozottan védett faj élőhelye. A kék galamb és az örvös légykapó éltek itt, de megtalálhatók voltak sisakvirágok, orchideák és turbánliliom is.

A hazai jogszabályok szerint az Egererdő Zrt. fakitermelő tevékenysége legális volt.

„A legbecsesebb értékek sincsenek teljes biztonságban”

– fogalmazott a szakértő. A szabályozás alapját még az 1970-80-as években fektették le, amikor létrehozták a nemzeti parkokat, és megnövekedett a védet területek kiterjedése. A fakitermelés és a természetvédelmi szempontok azóta sincsenek összeegyeztetve.

Gálhidy László tájékoztatott: a nemzeti parkok védett erdeinek nagy részét állami erdőgazdaságok kezelik, ezeknek a szervezeteknek komoly beleszólásuk van abba, hogy hol kerülhet sor fakitermelésre. A nemzeti park csupán szakmai javaslatot tehet, megakadályozni nem tudja, az engedélyt szakhatóságnak kell kiadnia.

A szakértő azt is elmondta, hogy mivel idős erdőről van szó, így a faanyag értéke nem kifejezetten magas, és legfeljebb tűzi- vagy rostfának alkalmas, bútor- és rönkfának semmiképp. A természetvédelmi értékvesztés azonban igen magas. „Ilyen idős erdő Magyarországon szinte alig van” – hangsúlyozta Gálhidy László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
180 éves erdőt vágtak ki a Bükkben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Miért vágták ki a 180 éves erdőt?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást