Bűzlő busákkal brutális harcot vívnak: haltetemekkel teli Kaposvár híres tava

Infostart
2019. április 24. 10:11
Ötven tonna döglött busa: hatalmas harc most a Kaposvári Sporthorgász Egyesület élete.

Hetek óta küzd az egyesület azért, hogy megtisztítsa a Deseda tavat az elhullott busák tetemeitől. Eddig mintegy harminc tonna döglött halat szedtek ki a tóból, de a becslések szerint tizenöt-húsz tonna még a vízben van.

Vaskampóval és vasvillával gyűjtik össze az elpusztult busákat a halőrök és a közmunkások. A hatalmas, átlagosan húsz kiló fölötti tetemeket igen nehéz mozgatni.

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke a Sonline kérdésére elmondta: nem egyszerű munka ez, hiszen nagyon orrfacsaró szaga van a döglött halaknak, ráadásul ez a bűz beivódik még az ember hajába is. A halak mintegy kilencvenöt százaléka a télen pusztult el, majd lesüllyedtek az iszapba és amikor elkezdett melegedni a víz, feljöttek a felszínre.

Friss tetemet nem találnak közöttük. A becslések szerint még tizenöt-húsz tonna döglött busa van a vízben.

A pusztulás három tényezőre vissza.

Egyrészt öregszik az állomány, a másik, hogy ez egy meleg vízből idetelepített halfaj, amely nehezen viseli a hőingadozást.

A harmadik ok, hogy valamilyen parazita megtámadhatta a busák kopoltyúlemezét, amelyet a legyengült halak nem bírtak ki.

A következő években még bekövetkezhet hasonló halpusztulás a Desedán. A vizet ugyanis megvizsgálták, és ez alapján úgy tűnik, kétszáz tonna élő busa még van a vízben. A kaposvári önkormányzattól ígéretet kaptak, hogy megpróbálnak segíteni – közölte a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke.