Érvényesnek találta az úgynevezett túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. április 9. 22:10
Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Izraelben az első becslések szerint a jelenleg kormányzó Likud és a Kék-fehér párt fej-fej mellett végzett a parlamenti választáson.

Érvényesnek találta az úgynevezett túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság. A testület elutasította az ellenzéki képviselők beadványát, amely szerint a két javaslat december 12-i elfogadásának körülményei házszabályba és alaptörvénybe ütközőek, így közjogilag érvénytelenek. Az MSZP-Párbeszéd szövetség szerint döntésével az Alkotmánybíróság a kormányt szolgálta ki. A két párt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. A Jobbik és a Demokratikus Koalíció is elfogadhatatlannak tartja a döntést. A két tömörülés felidézte, hogy az érintett jogszabályok ügyében tart az Európai Bizottság vizsgálata.

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. A prognózis szerint a magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet. Az éves átlagos infláció gyorsulhat: 3 százalék feletti lehet az idén és jövőre is. Az IMF várakozása szerint a munkanélküliségi ráta ebben az évben 3,5 százalékra, jövőre pedig 3,4 százalékra csökkenhet.

Márciusban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavaly októberi 3,8 százalékos inflációs adatot leszámítva a fogyasztói árak 2013 januárja óta nem emelkedtek ilyen mértékben egy év alatt.

Az online adózási lehetőségekről, az okos-vámszabad területekről, valamint az infokommunikációs technológiákról tárgyalt a magyar pénzügyminiszter a Huawei regionális elnökével Pekingben. Varga Mihály hangsúlyozta: a Huawei Magyarország második legnagyobb kínai befektetője. A cég emellett a következő években tovább segíti a szélessávú internet kiépítését.

Rekordévet zárt tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség, 98 projektet több mint 4,3 milliárd euró tőkebefektetéssel támogatott. Ez 23 százalékkal több 2017. évinél. A szervezet közleménye szerint a befektetéseknek köszönhetően több mint 17 ezer új munkahely jön életre Magyarországon.

Ma átlagosan több mint három hetet kell várnia egy betegnek, hogy bejusson egy szakrendelésre. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség legújabb felméréséből az derül ki, hogy a leghosszabb várakozási idő a kardiológiai szakrendeléseknél van, ott akár 50 nap is eltelik, mire bejut a beteg. Pásztélyi Zsolt elnök az InfoRádióban ezt népegészségügyi szempontból is aggasztónak nevezte.

A miniszterelnök szerint civilizációs válsággá szélesedett az Európát érintő migrációs válság. Orbán Viktor az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete épületének avatásán Piliscsabán úgy fogalmazott: az iszlám kultúra új területeket foglal magának azzal, hogy egyre nagyobb számban telepednek le muszlimok Nyugat-Európa városaiban.

Az európai parlamenti választások eredményét követő és bemutató új weboldalt indított az Európai Parlament. Az oldal elmagyarázza a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat a választás napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról.

További piacnyitást és egyenlő bánásmódot ígért az európai cégek számára a kínai kormányfő a távol-keleti ország és az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezleten. A két fél közös zárónyilatkozata szerint az Európai Unió és Kína is vállalta piacának szélesebb körű, egyszerűbb és megkülönböztetéstől mentes megnyitását. A találkozón megállapodás született az ipari szubvenciókkal összefüggő aggályok kezeléséről is.

Nagy többséggel jóváhagyta a londoni alsóház, hogy kezdeményezze a Brexit további halasztását a brit miniszterelnök a szerdai uniós csúcson. A képviselők már hétfőn törvénybe iktatták azt az ellenzéki indítványt, amely egyenesen kötelezi Theresa May miniszterelnököt a Brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az unióból.

Izraelben az eső becslések szerint a jelenleg kormányzó Likud és a Kék-fehér párt fej-fej mellett végzett a parlamenti választáson. A kis pártok eredménye alapján várhatóan a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud alakíthat majd kormányt.