eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium avató- és felszentelő ünnepségén Edelényben 2018. július 13-án.
Nyitókép: Vajda János

Novák Katalin: szétköltöztünk, de még nem váltunk el

A Fidesz nem maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha a pártcsalád tovább tolódik balra hagyományos értékeinek képviselete helyett - mondta Novák Katalin, a kormánypárt külügyekért felelős alelnöke a Magyar Hírlapnak.

A Fidesz alelnöke a lap szombati számában megjelent interjúban a Fideszre és az EPP-re utalva úgy fogalmazott, "szétköltöztünk, de még nem váltunk el".

Kiemelte, nem érdemes ultimátumokról beszélni az EPP döntésével kapcsolatban, "nem vagyunk alá- és fölérendeltségi viszonyban egymással". "Ezért is mondtuk ki, hogy akaratunkon kívül minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni" - folytatta Novák Katalin, majd rámutatott, "Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve".

Nincs lista

A Fidesz alelnöke aláhúzta, nincs hivatalosan olyan lista, amit pontról pontra végig kellene venni, Manfred Weber frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt feltételeiből ugyanakkor a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült. Kijelentette, a CEU-t nem tekinti olyan kérdésnek, amely sorsdöntő lenne az EPP és a Fidesz kapcsolatában, de ott is megvizsgálják az elhangzott javaslatot.

"Egyébként nem vizsgálóbizottság érkezik Magyarországra, amely hoz egy egyoldalú döntést, hanem párbeszédet fogunk folytatni" - fogalmazott, példaként említve, "a helyzet olyan, mint egy házasságban, amikor a kapcsolat olyan pontra érkezik, hogy végig kell gondolni, hogyan tovább".

Novák Katalin beszélt arról is, Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkárral és Szájer József fideszes EP-képviselővel azért segítik majd a néppárti "bölcsek tanácsát", hogy "végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak".

Veszélyes belratolódást lát a Népppártban

Emellett megnézik azt is, a Fidesz mire számíthat május után, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudják képviselni a magyarok érdekeit. "Ez fogja meghatározni, hogy milyen politikai közösség tagjai leszünk" - közölte.

Elmondta, egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a Fidesz a néppártban folytatja, nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy "a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás". Hangsúlyozta, a néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad, ha pedig tovább tolódik balra, akkor a Fidesznek nincs helye benne.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy vizsgálják meg, mi az oka a néppárt gyengülésének, miért van az, hogy az EPP tagpártjai közül egyre kevesebb van kormányon, miközben folyamatosan erősödnek a szélsőséges erők.

Novák Katalin tényként említette, hogy nem minden - hagyományos besorolás szerint - tőlük jobbra álló erő elfogadhatatlan és szélsőséges, ezt szerinte egyenként lehet felmérni.

A kormánypárti politikus feltette a kérdést: miért hagyták, hogy ma Európában az úgynevezett szélsőjobboldali erők birtokolják az olyan jelszavakat, mint a nemzet, haza, család és biztonság. "Ez egy vesztes játszma, de még jól ki lehet jönni belőle, ha kellő időben visszatalálunk a saját értékeinkhez" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az EPP szerdai döntésének helyszínén "az volt a hangulat, hogy a Fidesz győzött, sokan lógó orral távoztak". A lényeg azonban nem ez, hanem hogy "végre a valódi politikai ellenfeleinkre koncentrálhatunk, ráfordulhatunk a kampányra" - fogalmazott.

A Fidesz alelnöke reményét fejezte ki, hogy mostantól a néppárt többi tagja sem rájuk mutogat, hanem a választókhoz szól, és elmondja, milyen Európát szeretne, igent vagy nemet mond a tömeges bevándorlásra, családra, kereszténységre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×