eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Nyitókép: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Két egytonnás bomba a Dunában - így emelik ki és hatástalanítják őket

Szombaton második világháborús bombák kiemelését és hatástalanítását végzik el a honvédség tűzszerészei Budafokon. Ennek mikéntjéről árult el részleteket a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

A munkák miatt a Budafokon élők egy részének el kell hagynia otthonát, a hatósági zárás idejére a közúti és a vasúti közlekedést korlátozzák. Erről a cikk végén olvashatnak, hallhatnak részleteket.

Nehéz körülmények

Szombaton kiemelik és hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei azt a két darab, egyenként egytonnás robbanótestet, amelyeket a Duna Budafoki szakaszán találtak. A művelet előkészítése, tervezése során a tűzszerész búvárok már felderítették a folyómederben fekvő világháborús légi bombák pontos helyét, felszínre emelésük előtt megvizsgálták a robbanótestek állapotát és elhelyezkedését, hogy tervezni tudják, milyen felszereléssel kell végrehajtaniuk a víz alatti műveletet - sorolta Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

  • A víz alatti felderítés során a tűzszerész búvárok felmérték az érintett Duna-szakasz fenékviszonyait, hogy biztonságosan meg tudják közelíteni a katonák a helyszínt az aknamentesítő hajókkal.
  • Megtapasztalták a Duna sodrását is a katonák, hogy megismerjék, milyen körülmények között kell majd elvégezniük a feladatukat a meder kijelölt részén.

Egészségügyi szempontból is biztosítani kellett: a tűzszerész búvárok ezúttal is emelt szintű ellátást kaptak, komoly orvosi ellátást kaptak, mert

a víz alatti fizikai munka a légköri körülményekhez képest sokkal jobban terheli a szervezetet a megnövekedett nyomás, a hideg és a sodrás miatt.

Az egészségügyi személyzet mellett mentőbúvárok is készen álltak, amíg egy-egy katona a folyómederben tartózkodott. Így lesz ez a kiemelkéskor is.

A hajókon hatástalanítják őket

A hadihajós katonák is felkészültek, mondta Gajdos Milán. Az ő feladatuk lesz a terület biztosítása, a tűzszerész búvárok munkájának segítése, illetve a robbanótestek kiemelése.

A gyújtószerkezetek kiszerelését tűzszerész katonák fogják végrehajtani az aknamentesítő hajók fedélzetén.

A műveletet, amelynek idején egy kilométeres körzetben nem lehetnek emberek, ezért kiürítik a lakásokat és közintézményeket, valamint leállítják az autó- és vonatforgalmat, a Magyar Honvédség1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái hajtják végre.

Biztonsági intézkedések

A rendőrség a művelet idejére 1 kilométeres körben kiüríti a városrészt, valamint lezárja a 6-os számú főutat, és a MÁV Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszán is szünetel majd a vonatközlekedés.

A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében Budafokon 1 kilométer sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak reggel 7 órától kezdődően, a kiürítés idejére el kell hagynia, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a lakosság számára három befogadó helyet jelölt ki, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is gondoskodik.

A robbanótestek kiemelése és hatástalanítása idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják, a MÁV székesfehérvári vonalán Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszon szüneteltetik a vonatközlekedést.

A kiürítéssel érintett területen található közösségi közlekedési megállókban szombaton reggel a buszjáratokra már csak felszállni lehet majd, várhatóan 10 órától pedig a területet elkerülik a tömegközlekedési eszközök, buszjáratok a hatósági zárás feloldásáig.
A kiürítéssel érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×