Nyitókép: Pexels

Új módszerrel javítanának az egészségügyi munkaerőhiányon

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. március 20. 08:55
Jelentős informatikai fejlesztések valósulnak meg az egészségügyben egy 2020-ig tartó, csaknem 23 milliárd forintos keretösszegű projektben. Javul az információáramlás az orvosok között, de érintett az onkológia, a háziorvosi ellátás is.

Öt évre visszamenőleg felöltik a betegadatokat az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (az EESZT-be), továbbá megtörténik a jelenleg is működő adatbázisok - az országos vérkészlet, a védőoltás-nyilvántartások, a várandós és gyermekegészségügyi kiskönyv-nyilvántartás, a személyre szabott sugárterhelés nyilvántartás, valamint a központi implantátum regiszter - beillesztése az egészségügyi felhőbe.

A projektben 19 megyei és négy regionális centrumban bevezetik az országos onkológiai informatikai rendszert, amely

tartalmazza az összes beteg adatait és az onkoterápiás protokollt is. Ezzel a jelenlegi hatvan napos kivizsgálási idő felére csökkenthető.

A három éve futó projekt uniós pénzből valósul meg – mondta az InfoRádiónak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója. Gondos Miklós hozzátette: ha minden megvalósulna a terv szerint, óriási jelentőséggel bírna. Az egészségügy informatikai rendszereinek fejlesztése folyamatos feladat. „Olyan informatikai robbanás van az egészségügyben és mindenhol, amelyet csak nyomonkövetni tudunk, és lemaradni nem akarunk semmiről sem” – fogalmazott. A szakértő szerint jelenleg jó ütemben zajlik a fejlesztés. Ezen kívül megvalósul a nemzeti kardiovaszkuláris képalkotó hálózat, amelynek révén az ország 21 kardiológiai centrumában megvalósul az egységes leletezés.

A projekt részeként létrejön egy telemedicina-rendszer is, aminek segítségével a vizsgálat során készült képek és metszetek informatikai hálózaton kerülnek el olyan központokban, ahol a legnagyobb tudású szakemberek értékelik ki. Ez a folyamat meggyorsítja a diagnózist, ráadásul

az egészségügyi munkaerőhiányt is enyhíti, hiszen kiváltja az adott településen megfelelő gyakorlattal rendelkező orvost.

A jövőbeli tervekről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: az ágazati informatikai infrastruktúra-fejlesztés keretén belül négy pilot intézményben - a debreceni Kenézy Gyula kórházban, a budapesti Szent Margit, Szent Imre kórházba és a szombathelyi Markusovszky kórházban - megújulnak ezen intézmények időpontfoglalási, betegregisztrációs, betegbehívó és -irányító rendszerei.

Ezen kívül

létrehozzák az országos központi háziorvosi előjegyzési rendszert,

valamint a tüdőrák korai diagnosztizálására egy olyan informatikai rendszert, amely képes lesz az alacsony dózisú CT-felvételek automatikus kiértékelésére és leletezésére is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új módszerrel javítanának az egészségügyi munkaerőhiányon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást