eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke a közszolgálati sztrájk menetét és céljait ismertető sajtótájékoztatón az MKKSZ székházában 2019. január 17-én. Az érdekképviselet országos közszolgálati sztrájkot hirdet március 14-ére csaknem kétszázezer munkavállaló érdekében arra az esetre, ha addig nem sikerül megállapodni a kormányzattal a munkavállalók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvosolásáról.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Közszolgálati sztrájk: erre készüljön, ha ügyeket intézne

Március 14-ére egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A szociális ágazat sztrájkját felfüggesztik.

Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, valamint azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke az InfoRádiónak összegezte a legkritikusabb pontokat:

  • álljon vissza az alapszabadság a 2018. december 31-i állapotába
  • a pótszabadság kerüljön összhangba a Munka törvénykönyve szabályaival
  • Kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre
  • érvényesüljön hatékonyan a szolgálati idő elismerése
  • legyen egységes juttatási rendszer a kormányzati igazgatásban

Boros Péterné elmondta továbbá: az értelmezhetetlen és következetlen bérrendszer rendezésére kidolgozták és előterjesztették javaslataikat; a kért változtatások mintegy 200 ezer embert érintenek.

A szakszervezet elnöke hozzátette:

a csütörtöki sztrájk során két szegmensben valósul meg a munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati tisztviselők körében.

Utóbbiak nem a közintézményekben, hanem a Parlament előtt fognak gyülekezni.

Az MKKSZ honlapjára szerdán felkerült közlemény szerint a szociális ágazatban meghirdetett sztrájkot felfüggesztik és nem tartják meg csütörtökön. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, az MKKSZ és az EMMI szerdai sztrájktárgyalásának emlékeztetője szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött megállapodásban foglaltak megvalósulásáig a sztrájkkészültséget a szociális ágazatban is fenntartják.

Boros Péterné közölte, a sztrájk azt jelenti, hogy

a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni.

Azt, hogy pontosan hol lesz sztrájk, a szakszervezet nem közölte.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette: csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta:

csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát.

A három tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján.

"Ugyanakkor látni kell, hogy ez a tankerületeknek csak a huszada - tette hozzá Szűcs Tamás.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a múlt hónapban bejelentett sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: a kormány az elmúlt években közszolgálatban dolgozókat megbecsülő életpálya- és béremelési programokat indított. Az államtitkár szerint bizonyos szakszervezetek beszálltak az európai parlamenti választási kampányába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×