Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb fontos devizahiteles döntés előtt a Kúria

Infostart
2019. március 13. 09:40
Az árfolyamkockázatról szóló kikötések érvénytelenségét vizsgálja a legfelső bíró fórum konzultációs testülete.

Átfogó vizsgálatot indítottak a Kúrián a devizahitelezés egyik legfontosabb részletkérdéséről, az árfolyamkockázatról – tudta meg a Magyar Nemzet. A tervek szerint áprilisban ül össze legközelebb az a konzultációs testület, amely a devizahitel-szerződések érvénytelenségével kapcsolatos perek elemzésével foglalkozik.

A 2016 óta működő testület ezúttal az árfolyamkockázat ügyében vizsgálódik, ehhez a Kúria már bekérte az ország bíróságaitól azokat az ítéleteket, amelyekben a bírák megállapították az árfolyamkockázatról szóló kikötések érvénytelenségét és valamilyen jogkövetkezményt is alkalmaztak.

Az elemzés befejeztével a legfőbb ítélkező fórum mérlegeli majd, szükséges-e, hogy a bíróságoknak szóló újabb iránymutatást adjanak ki a kérdésben. A Kúria az elmúlt években több jogegységi határozatot is meghozott a devizahitelek egyes részletkérdései kapcsán, így az árfolyamrés, valamint a szerződésmódosítás mellett állást foglalt az árfolyamkockázatról is, leszögezve: az árfolyamok változásából eredő veszteséget elsősorban az adósnak kell viselnie.