Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újabb fordulat a Hankook-sztrájk ügyében

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. március 6. 21:04
Továbbra sincs megállapodás a Hankook Magyarország dolgozóinak béremeléséről – közölte a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Székely Tamás az InfoRádióban ismét kifogásolta, hogy a munkáltató a szerda reggeli figyelmeztető sztrájk után egyoldalúan jelentett be 13,6 százalékos átlagos béremelést. Az érdekképviselet kitart amellett, hogy ennél magasabb összegű, eredetileg 18 százalékos bérfejlesztést követel.

A szakszervezeti vezető közölte: úgy értékelték, hogy "egyetlenegy érdemi javaslatot sem hirdetett ki a munkáltató", egyedül a 13. havi bónuszra kaptak elvi, és nem írásbeli ígéretet. Arról is beszélt, hogy

a cég által bejelentett 13,6 százalékos alapbéremelés egy átlagos mérték, a munkavállalók többsége alig tíz százalékot fog kapni.

A vállalat elképzelése szerint személyre szabva, teljesítményértékelés alapján kerül sor a béremelésre, tehát egyfajta "pofapénzt" kapnak, amit igazságtalannak tartanak, ezért kérték a fix béremelést - fűzte hozzá.

Most elkezdtek egy felmérést arról, hogy a Hankook-dolgozók milyen mértékben tudnák elfogadni a cégvezetés egyoldalú ajánlatát. A sztrájktárgyalás pénteken folytatódik, és

annak eredménytelensége esetén nem zárható ki további munkabeszüntetés

- jelentette ki Székely Tamás, aki azt is elmondta, hogy a szerdai események után komoly esélyt lát a sztrájkra. A hétnapos szabály miatt vasárnapig biztosan nem lesz újabb munkabeszüntetés.

Előzmények

A dunaújvárosi cégnél február 23-án alakult sztrájkbizottság, a szakszervezet a 18 százalékos alapbéremelésen túl jubileumi kifizetést és 13. havi bónuszt, illetve a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlékot szeretne kiharcolni.

A VDSZ szerda reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Hankook dunaújvárosi gumigyárában: 5 és 7 óra között teljesen leállt a termelés.

A Hankook Tire Magyarország Kft. szerda délután bejelentette, hogy 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre, a béremelés visszamenőleges hatályú, január 1-jétől lép életbe. A közlemény szerint az emelés összegét március 7-én kifizetik a dolgozóknak. A juttatási csomagnak továbbra is része a jelenléti bónusz, a teljesítményhez kötött bónusz, az ingyenes buszjáratok, valamint a szintén ingyenes, igényes munkásszállás elérhetősége is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hankook - pénteken újabb tárgyalás lesz - Székely Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást