Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szabadítóakció az esztergomi homokzátony fogságából

Infostart
2019. március 6. 11:52
Másfél hónapnyi veszteglés után kiszabadult dunai fogságából Jess, a román felségjelzésű hajó. 

Sikerrel zárult hétfőn a Jess nevű teherhajó mentési akciója, amely január 17-én futott zátonyra a Dunán - írja a kemma.hu. A román felségjelzésű vízi jármű minden bizonnyal kommunikációs problémák miatt akadhatott fent a Kopasz-szigeten. A Jess Gönyűről tartott Baja felé, amikor vele szemben egy uszály közlekedett. Az egyik hajó kapitánya angolul, míg a másik németül beszélt, így a nyelvi különbségek miatt nem sikerült megérteniük egymást. A román hajó kapitánya ekkor jobbra fordította a járművet, amely végül fennakadt a homokzátonyon.

Az eset után a hajó tulajdonosa hazautaztatta a legénységet, egy matróz azonban folyamatosan a fedélzeten tartózkodott. Az elmúlt hetekben a vízi rendőrök mellett több önkéntes is meglátogatta a matrózt és élelmet vitt neki, valamint turistalátványosság is lett az elakadt hajóból.

A szakemberek úgy becsülték, hogy 310-320 centiméteres vízállás szükséges a hajó biztonságos megmozdításához, és most, hogy megemelkedett vízszint, egy tolóhajó hétfő délután sikeresen lehúzta a Jesst a zátonyról.