eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete, valamint a Lánchíd a főváros V. kerületében.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Negyvenöt milliárdra pályáztak, de 27 milliárdos a keret

Lejárt a határidő, ameddig pályázni lehetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudományfinanszírozási programjára. A keretösszegnél jóval nagyobb igényt nyújtottak be az intézmények, akadémiai kutatóhálózat nincs köztük.

Ötvenegy intézmény nyújtott be támogatási igényt a február végén lejárt határidőig a Tématerületi Kiválósági Programra - derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményéből. A pályázók összesen mintegy 45 milliárd forintot igényeltek, a program keretösszege 27 milliárd forint.

A közlemény szerint a Tématerületi Kiválósági Program elsődleges célja a felsőoktatási intézmények, az állam által alapított kutatóintézetek és az akadémiai kutatóintézetek hatékony és eredményes szakmai munkájának megalapozása, illetve az ehhez szükséges támogatási rendszer kialakítása. A szakmai kiválóságra építő célzott forrásallokáció kiszámítható és fenntartható finanszírozási keretfeltételeket kíván biztosítani az intézmények számára - áll a hivatal közleményében.

Korábbi sajtóhírek szerint

az egyetemi és az állami kutatóhálózatok beadták pályázataikat, az akadémiai kutatóhálózatok azonban nem.

A MTA állásfoglalása szerint azért,

mert a 27 milliárd forintos keretösszegből szerintük 17 milliárd forint a kutatóhálózatok alapfinanszírozására az állami költségvetésbe foglalt támogatás,

amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium az év eleje óta nem fizet ki az érintetteknek.

Lovász László, az MTA elnöke és az intézmény elnöksége korábban ahhoz a feltételhez kötötte a pályázatok benyújtását, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter írásos garanciát adjon a törvényileg előírt alapfinanszírozás biztosítására, ám ez sajtóhírek szerint a pályázati határidő lejártáig nem történt meg, így az akadémiai kutatóhálózatok nem adták be pályázataikat. Munkájukat továbbra is az MTA tartalékaiból finanszírozzák.

Közben kedden elfogadta az Országgyűlés a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. A döntésről, amely nemcsak a Budapesti Corvinus Egyetem, hanem a Magyar Tudományos Akadémia további működését és jövőjét is érintheti, itt írtunk bővebben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×