Egy bomba miatt nem lehet temetni

Infostart
2019. február 27. 21:05
Egy bomba miatt nem tudja eltemetni az édesapja mellé az elhunyt édesanyját egy miskolci nő.

Stos Bélánéval a diósgyőri temető ügyfélszolgálatán közölték, hogy a közelmúltban elhunyt édes­anyját nem tudja abba a sírba eltemetni, ahol az édesapja fekszik 2004 óta. Azért nem, mert ott egy második világháborús bomba található - írta a sajtóhíreket összefoglalva a boon.hu.

Úgy tudni, a nő édesanyjának gyászszertartását még meg tudták tartani, a holttest viszont a temetkezési vállalkozóhoz került vissza, korábban ugyanis kiderült, a sírba az ott található robbanószerkezet miatt nem lehet temetni. A bombát tizenöt évvel ezelőtt találhatták meg az akkori sír­ásók, de a család állítása szerint nekik akkor nem szóltak, ők január 29-éig nem is tudtak erről.

Ezt követően az esetről értesítették a rendőrséget, a helyi önkormányzatot és a Honvédelmi Minisztériumot (HM) is. A nő korábban azt nyilatkozta: a minisztérium megnyugtatta, hogy rövidesen intézkednek a robbanószerkezet ügyében. A Magyar Honvédség pedig leszögezte: tűzszerészeik készek és képesek a feladat végrehajtására, amint az ehhez szükséges hozzájárulásokat megkapják.

Az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái egyébként az elmúlt húsz-huszonöt év átlaga alapján évente úgy 2500 bejelentést kezelnek, tavaly összesen mintegy 36 ezer robbanószerkezetet gyűjtöttek össze, szállítottak el és hatástalanítottak.