Hiány van Budapesten szállodai szobából - lapszemle

Infostart / InfoRádió
2019. február 26. 06:32
Új rendszerrel oldanák meg a vérellátás problémáit. Tovább emelnék itthon a biodízel arányát a motorbenzinben. Fontos lépések kellenek még a magyar euró bevezetéséhez.

A Magyar Nemzet cikke szerint megoldhatja a vérellátás problémáit egy új, nemzetközileg már jól működő program, amelynek célja, hogy a műtétek előtti megfelelő előkészítéssel a betegeknek ne legyen szükségük vérátömlesztésre. A lap megjegyzi: a saját vér használatával a súlyos szövődmények is elkerülhetők, és a költségek is csökkenthetők.

A Népszava Németh Sándorral, az Audi Hungária Független Szakszervezet vezetőjével készített interjút, aki elmondta: remegett ugyan a lábuk, de a sikeres sztrájk mögé napról napra egyre többen álltak be, a cégnél pedig lebecsülték a munkavállalók erejét, csak két nappal a munkabeszüntetés kezdete után ült le tárgyalni velük a cég vezetősége.

A Világgazdaság arról ír, hogy minél előbb kötelezővé kellene tenni Magyarországon, hogy a jelenlegi 5 helyett a motorbenzin 10 százaléka bioetanol legyen, ugyanis egy uniós direktíva a 2020-as nemzeti arányszámhoz köti a 2030-as bioetanol szintet. A lap megjegyzi: Magyarországon bőven van bioetanol előállításához használható, eladatlan kukorica, és nagyok a gyártókapacitások is, ám a régebbi autók kevésbé bírják az újfajta üzemanyagot.

A Portfolio a Strabag RE magyarországi ingatlanfejlesztési divíziójának ügyvezető igazgatójával készített interjút, aki szerint hatalmas igény van ma Budapesten új hotelekre, hiány van a szállodai szobákból. A szakértő szerint az építőipari túlfűtöttséget leginkább a kormányzati beruházások okozták, így kerülhettek ki projektek a piacról, mert a megvalósításuk nem lett volna nyereséges. Ez a helyzet a környező országok egy részére is igaz – tette hozzá a szakértő.

A Magyar Nemzetnek az MNB egykori alelnöke, Szapáry György azt mondta: Magyarország már-már teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat, ám ez nem elég ahhoz, hogy a gazdasága éretté váljon a közös európai fizetőeszközre. A pénzügyi szakember szerint még komoly reformokra van szükség a képzés, az oktatás, a kutatás és az egészségügy területén, valamint folytatni kell a bürokrácia csökkentését, tovább kell serkenteni a munkaerőpiac rugalmasságát. De legalább ilyen fontos a kis- és közepes vállalkozói szektor termelékenységének és a támogató pénzügyi szektornak a fejlesztése, valamint a digitális technológia elterjedése.

A Népszava arról ír, hogy a jogosultak valószínűleg azonnal beváltják a napokban kézhez kapott, 12 ezer forint értékű tűzifautalványaikat, annak ellenére, hogy a lap szerint a most kapható tüzelőanyag rossz minőségű. Az utalványokra 372 ezren jelentkeztek be, az igénylők kétharmada tűzifát kért.