Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 28 európai uniós tagállamban, és további 9 európai országban gyűjtött adatok alapján készíti el jelentését.
Az állatról emberre átterjedő, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti, ezek a kórokozók Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek 2016-hoz képest, amely csökkenést jelent, de elmarad az elmúlt öt év tendenciájától.
Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9600 esettel
- hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek.
Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább érintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek - írják.
Az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nem csak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is - közölte a Nébih.