Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Így működik a nagy budapesti roncstemető

Infostart
2019. február 12. 12:52
Ha hat hónapig nem kerül elő a közterületen felejtett autóroncs tulajdonosa, a kocsit elárverezik vagy bontóba küldik.

A használaton kívüli, magára ha­gyott roncs járművekből a fővárosban van a legtöbb, az elszállításuk első számú felelőse a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), amelytől a Bors megtudta, ha a járműnek van forgalmi rendszáma és érvényes műszaki engedélye, valamint szabályosan parkol, akkor gyakorlatilag nincs mit tenni, amíg érvényesek a papírok.

Ha írásbeli bejelentés érkezik a FÖRI-hez egy roncsról, 30 napon belül elbírálják a beadványt. A közterület-felügyelők a helyszínen szemlét tartanak, és ha hiányosságot találnak, akkor jegyzőkönyvet vesznek fel. Tájékoztatót hagynak a tulajdonosnak a szélvédőn, hogy a gépjárművét 10 napon belül szállíttassa el a közterületről.

Miután a FÖRI elszállíttatta az autóroncsot, újra meg kell próbálnia értesítenie a tulajdonost azokon az elérhetőségeken, amelyek a gépjármű-nyilvántartásban szerepelnek. Ha nyolc napon belül a tulaj nem válaszol, mindezt meg kell ismételni. Hat hónapig köteles tároltatni a FÖRI a járműveket a telephelyen. Ha utána sem jelentkezik az autó gazdája, akkor állapottól függően árverésen értékesíthetik, vagy hulladékbontóban megsemmisíthetik. Ez esetben minden költség a tulajdonost terheli.