eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Futópálya, játszótér - használható parkerdővé alakítják a Köki melletti területet

A Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti eddig elhanyagolt, szemetes erdőterületen a tervek szerint június végére már játszótér, valamint futó- és tollaslabdapálya is lesz.

Évtizedek óta fennálló probléma megoldását ígéri a Pilisi Parkerdő Zrt. Mészáros Péter szóvivő az InfoRádióban elmondta, hogy rehabilitálják a XIX. kerületi önkormányzattal közösen a Kőbánya-Kispest metróvégállomás és a Ferihegyi gyorsforgalmi út között elhelyezkedő, körülbelül 3 hektárnyi - hat focipályányi - erdős területet.

"Egy olyan erdőről beszélünk, amely

rendkívül elöregedett, több mint 65 éves akácfák állnak rajta. Az erdő ráadásul rendkívül szemetes, ezért most az önkormányzat a parkerdővel közösen februárben belekezd a takarításba.

Mészáros Péter számítatásai szerint a területről tizenkét nagy teherautónyi, illegálisan lerakott hulladékot visznek majd el, ez megközelítőleg 150 köbméter.

Az elöregedett faállomány kapcsán Mészáros Péter elmondta, nem tudnak olyan finom módszerekkel élni, mint a Pilisben vagy a Visegrádi-hegységben,

a fák "letermelése" után tudnak nekilátni a talaj előkészítésének és az új fák ültetésének.

A területen - amire az ígéretek szerint "rá sem lehet majd ismerni" - másfél kilométeres sétautat, 500 méteres futópályát, tollaslabdapályát, játszóteret és kutyás akadályokkal felszerelt, elkerített kutyafuttatót építenek.

"Nem egy hagyományos erdészeti munkát kell tehát elképzelni amellett, hogy 3 méter magas fákat fogunk ültetni, hogy a terület erdőképe minél inkább megmaradjon" - hangsúlyozta Mészáros Péter. Mintegy 100 darab őshonos fát ültetnek el: hársakat, nyárakat, juharokat, tölgyeket, nyíreket, diókat, szilfákat és cserjéket is - tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×