eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A gyermeket nevelő családok további adókedvezményeiről is döntött a kormány - a nap hírei

Költségvetési többlettel indult az idei év - mondta a pénzügyminiszter. Európai bírósághoz fordul a Jobbik a számvevőszéki bírság miatt.

Vasárnapi évértékelő beszédében ismerteti Orbán Viktor kormányfő a gyermeket nevelő családok további adókedvezményeiről hozott döntéseket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt is megerősítette, hogy idén is az év közepén, az európai parlamenti választás után készülnek elfogadni a jövő évi költségvetést. Szólt arról is, hogy legalább egy évet csúszhat a Paks2 beruházás, emiatt módosítani kell a hitelszerződést, de a fejlesztés ára nem változik. A Magyar Tudományos Akadémia ügyében cáfolta a kutatóhálózat leválasztásáról szóló híreket, mint mondta: az MTA-ügye teljes egészében az innovációs miniszterhez tartozik, ő pedig még nem állt a kormány elé semmilyen javaslattal.

Költségvetési többlettel indult az idei év - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a 244 és félmilliárd forintos többlet az elmúlt két évtized legkedvezőbb adata. Hozzátette: adóbevételekből 200 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ilyenkor és jelentős uniós átutalás is érkezett. A tárcavezető kijelentette: az idei költségvetés a biztonságos növekedésről szól, ami egyszerre szolgálja az ország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok további megerősítését, valamint a teljes foglalkoztatás elérését.

Kiemelkedően magasnak tartja a magyar bankolási terheket a nemzeti bank. Az MNB szerint a lakossági fogyasztóknak alapszolgáltatásként kellene biztosítani, hogy a havi számlavezetési díj ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson. Az MNB szerint ez nagymértékben hátráltathatja a nyáron induló azonnali fizetési rendszer elterjedését és készpénzhasználatot kiváltó hatását.

Részletfizetést kér a számvevőszéki bírságra a Jobbik, ezzel párhuzamosan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához és a luxembourgi Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért. Gyöngyösi Márton frakcióvezető a képviselőcsoport ülése után elmondta, hogy a Jobbik büntetésének összege immár megközelíti az egymilliárd forintot. A frakcióülésen megerősítették azt is, hogy a májusi európai parlamenti választásra önálló listát állít a Jobbik.

Másodfokon, jogerősen is pert nyert a Roszatom és a magyar kormány ellen a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánossága ügyében. A politikus facebookos sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokon eljáró bíróság döntését, miszerint általánosságban nem lehet titkosnak minősíteni több ezer oldalnyi szerződést, hanem ki kell adni, kitakarva a valóban üzleti titoknak minősülő részeket.

Klímatörvény megalkotására szólította fel a kormányt az LMP. Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elmondta: a jogszabályban kellene rögzíteni az üvegházhatású gázok csökkentésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos konkrét célkitűzéseket és feladatokat. Hozzátette: a törvény elkészítésébe be kellene vonni a tudomány, valamint a civil- és a gazdasági szféra szereplőit is.

Szombaton lép hatályba a tagállamokban a gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új uniós rendelet, amely előírja, hogy minden vényköteles gyógyszert biztonsági kóddal lássanak el. Az Európai Bizottság azt közölte: a gyógyszertárak - az online patikák is - és a kórházak kötelesek ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét mielőtt kiadják a betegek számára. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: az új rendszer nagy terheket ró a hazai gyógyszer gyártókra és rontja a versenyképességüket.

Sikeresen elvégezte az első hazai petefészekszövet transzplantációt egy magyar orvoscsoport. Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász, a Humán Reprodukciós Intézet alapítója és igazgatója közölte: a klinika 2013-ban kezdte meg a kísérleti programot, a rákos betegeknél a kezelés megkezdése előtt lefagyasztják a petefészek szövetét. Később, a sikeres eljárás után a már gyógyult páciensbe a fagyasztott szövet átültetése helyreállíthatja a normális petefészek funkciót, amely hormont termel és újra indítja a petesejtek működését, azaz elkerülheti a meddőséget.

Genovában megkezdődött a leomlott völgyhíd lebontása. A szerkezet helyén a tervek szerint jövő tavaszra készül el az új átkelő. Az 1967-ben emelt viadukt keleti része tavaly augusztus 14-én napközben omlott le, miközben 35 gépjármű haladt át rajta. A több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab az alatta lévő lakóházakra zuhant. A 43 ember életét követelő katasztrófa az eddigi hatósági vizsgálatok szerint a híd hiányos karbantartása miatt következett be. Az ügyészség 20 ember ellen emelt vádat.

Elhunyt Albert Finney brit filmszínész, akit pályafutása során ötször jelöltek Oscar-díjra. A művészt rövid betegség után, 82 évesen érte a halál. Az 1960-as évek angol színésznemzedéke egyik legjelentősebb alakjának jelentős színpadi szerepei mellett legismertebb filmjei közé tartozik az őt világsztárrá tévő Tom Jones, a Gyilkosság az Orient-expresszen, az Erin Brockovich - Zűrös természet, a Bajnokok reggelije vagy a Skyfall-című James Bond-film.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×