eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér, Budapest nemzetközi repülőtere, Magyarország öt nemzetközi repülőtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 10 millió utast.
Nyitókép: MTVA/Balaton József

Még nagyobb lehet a zajterhelés Ferihegy környékén

Az új utasterminál megépítése miatt nem, de az utasforgalom növekedésének következtében nagyobb zajterhelésnek lesznek majd kitéve a ferihegyi repülőtér környezetében lakók – mondta az InfoRádiónak Körtvélyes Tivadar, az AIRportal.hu légiközlekedési szakportál főszerkesztő-helyettese.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren arra számítanak, hogy az elmúlt években tapasztalt, az európai átlagot meghaladó növekedés az előrejelzések szerint folytatódni fog, ezért építenek új terminált is.

Két lehetőség van az eddiginél is több utas elszállítására – mondta Körtvélyes Tivadar, az AIRportal.hu főszerkesztő-helyettese. Az egyik a frekvencianövelés, tehát több járat érkezik Budapestre, a másik a nagyobb kapacitású repülőgépek forgalomba állítása. Magyarországon mindkét megoldással élnek a légitársaságok, ezért szükséges az új terminál megépítése.

Önmagában ez nem fog nagyobb zajterhelést jelenteni a környéken lakóknak, az utasforgalom növekedése azonban igen

– vélekedett a szakértő.

A szakújságíró arra számít, hogy az utasforgalom bővülése nem haladja meg a 10 százalékot. 5-10 százalékos bővülés hosszú távon fenntartható – tette hozzá.

A Budapest Airport a megnövekedett utasigényekkel indokolta, hogy 225 milliárd forintból új terminált építenek 2024-re, és addig 6,5 milliárd forintot költenek más fejlesztésekre. Új utasbiztonsági ellenőrzési sorokat hoznak létre, kibővítik a poggyászszalagokat, új várakozási területet adnak át, de egyszerűsítik a vámellenőrzést is, és a várakozó rendszert is megújítják, valamint tesztelik az önkiszolgáló check-in és poggyászcímke-kiadó automatákat – tájékoztatott Hardy Mihály, a repülőtér kommunikációs igazgatója.

A rendőrséggel együttműködve automata beléptetőkapukat is telepít a repülőtér.

Az AIRportal.hu főszerkesztő-helyettese szerint ezeket azok vehetik majd igénybe, akiknek biometrikus adatokkal ellátott útlevelük, illetve személyi igazolványuk van. Az útlevél szkennelése és egy fényképkészítés után a rendszer azonosítja és beengedi az utast.

A Budapest Airport ígérete szerint a fejlesztéseket még a nyári csúcsidőszak előtt megvalósítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×