Nyitókép: Pixabay

Újabb veszély fenyegeti a soproni borvidéket

Infostart
2019. február 6. 15:08
Kevés ember hajlandó Magyarországon, csekélyebb pénzért dolgozni, inkább Ausztriába mennek magasabb órabérért. A gazdák viszont tavaly kevés pénzt kaptak a szőlőjükért, ezért sokan idén már neki sem állnak a munkának. Csökken a borvidék területe.

A Soproni borvidéken a metszés jelenti most az idénymunkát. A nagyobb területeken a feladat felével elkészültek már, de időben el kellett kezdeni, hogy rügyfakadásra kész legyenek. Kevés ugyanis a munkáskéz, ráadásul a tavalyi alacsony árak miatt sok kisebb gazda bele sem kezd.

Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke a Kisalföldnek azt mondta, hogy bár az ideális az volna, ha nem sokkal rügyfakadás előtt metszenének, de ez fizikailag lehetetlen. Kevés a munkáskéz,

az ausztriai szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek, ezzel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni. Úgyhogy kevesebben dolgoznak, hosszabb ideig.

"Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes, kiváló vörösborokat adott a borvidék. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Ez nagyon elkeserítő.

Meg lehet érteni őket, hiszen míg egy kiló krumpli háromszáz forint, a szőlőért csak hetvenet adtak"

- ismertette a borvidék egyik legnagyobb problémáját a hegyközségi elnök. Hozzátette: a hegyközség hirdetőtábláján most is van vagy ötven eladó szőlő.

A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának. Most ezen dolgoznak, nem adják fel.