Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Új gazdája van a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. január 28. 17:26
A Budapest-Belgrád vasútvonalért felelős kormánybiztosnak nevezték ki Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly szeptemberben jelentette be: bár van még néhány nyitott kérdés a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése és finanszírozása körül, a tárgyalások a lehetséges kivitelezőkkel jól haladnak, így novemberben eredményt hirdetnek.

"Az az egyelőre megcáfolhatatlan célkitűzésünk, hogy az idei esztendőt nem akarjuk úgy lezárni, hogy ne kössük meg a szerződést. Ami azt jelenti, hogy a jövő év elején indulhat meg az engedélyezési-tervezési munka, és jelenleg a szakmai konszenzus 2023-at tartja a projekt befejezési dátumának" - mondta akkor.

Az eredményhirdetés azonban elmaradt, majd decemberben a kormány bejelentette: új eljárást rendel el a vasútvonal magyar szakaszának fejlesztésére, miután

az építkezés becsült költsége 578 milliárd forintról 693 milliárdra emelkedett.

Az építési munkálatok várható legkorábbi megkezdése ezzel 2020-ra tolódott.

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg: a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza fejlesztésének, kivitelezésének és finanszírozásának koordinálásával foglalkozó

kormánybiztossá nevezték ki Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja és munkáját díjazás nélkül látja el.

A mintegy 350 millió dolláros összköltségű fejlesztés a magyar, a szerb és a kínai állam közös beruházása. A 150 kilométeres magyarországi szakasz fejlesztési költségének 15 százalékát a magyar állam önerőből, a fennmaradó 85 százalékát a távolkeleti országtól felvett, 20 éves futamidejű hitelből fedezi. A felújítás után a szakasz első 20 kilométerén a teher- és személyszállító vasutak

akár óránkénti 200 kilométeres sebességgel is tudnak majd haladni,

az átlagsebesség várhatóan 120 és 180 kilométer per óra között lesz. A fejlesztésnek köszönhetően a görögországi pireuszi kikötőbe érkező kínai termékek gyorsabban juthatnak el Magyarországon keresztül az Európai Unióba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Palkovics Lászlóé a Budapest-Belgrád vasútvonal felügyelete
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást