Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jó dolog az élet mellett dönteni, vallja a 60 éves Böjte Csaba

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. január 24. 21:03
Titokban jelentkezett a ferenceseknél 1982-ben. Ma már folyamatosan gondoskodik 2000 gyermekről a dévai alapítvány hálózatán keresztül. Az InfoRádiónak elmondta: "jó dolog az élet mellett dönteni, gyermeket befogadni".

Csütörtökön 60. éves Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója.

Titokban jelentkezett a ferences szerzetesrendbe 1982-ben.

Eredetileg autóvillamossági műszerésznek tanult, majd iskolái befejezése után öt éven át civil szakmákban dolgozott.

Gyulafehérvári, illetve esztergomi teológiai tanulmányai után 1989-ben szentelték pappá, ahol a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkésze lett. Több állomáshely után a ferences provincia elöljárói

1992-ben Dévára helyezték, ahol néhány, az utcáról befogadott, kolduló árvával beköltözött a város évtizedek óta üresen álló, omladozó egykori ferences kolostorába.

A Dévai Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon és Szórványkollégium 1993. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit, összegyűjtve, befogadva a hátrányos helyzetűeket, Erdély egész területéről, számukra ingyenes nevelést, oktatást, teljes ellátást biztosítva.

Munkájának és önkéntes segítőinek köszönhetően a dévai gyermekvédelmi központ fokozatosan egész hálózattá nőtte ki magát, és Déván kívül több romániai településen működtet árvaházakat.

A gyermekmentő munka hátterét a 2002-ben létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány biztosítja, amely jelenleg 82 helyszínen több mint 2000 gyermeket támogat.

"Jó dolog jónak lenni" - vallja Böjte Csaba, aki az InfoRádiónak is beszélt az árva gyermekek befogadásának fontosságáról.

"Jó dolog az élet mellett dönteni. Jó dolog gyereket befogadni. Nietzschének volt az a »nagy« mondása, hogy az embertárs számára a pokol. Én valahogy

azt szeretném, ha megtapasztalnánk, hogy az embertárs, a gyermek, még egy bajban lévő, árva gyermek is az Isten drága, szép ajándéka, akivel az élet nem kevesebb, hanem több"

- fogalmazott a szerzetes testvér.

Böjte Csaba munkásságát több kitüntetéssel és díjjal is elismerték. 1996-ban Kisebbségekért-díjjal, 1998-ban Márton Áron-emlékéremmel, 2002-ben Magyar Örökség-díjjal, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, 2018-ban a Széchenyi Társaság díjával, majd idén a Pro Cultura Hungarica-díjjal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
60 éves Böjte Csaba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást