Nyitókép: MTI/Jászai Csaba

Eltűnhetnek a sínek a Nemzeti Színház elől - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. január 23. 22:06
Megválasztotta a BKK új vezérigazgatóját és döntött a forrásmegosztásról a Fővárosi Közgyűlés. A fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár szerint a Kálvin térig hosszabbítanák meg a csepeli és a ráckevei HÉV-vonalat. Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát az ellenzéki többségű parlament elnöke.

Megválasztotta a BKK új vezérigazgatóját és döntött a forrásmegosztásról a Fővárosi Közgyűlés. Nemesdy Ervin közlekedési építőmérnököt határozatlan időre bízták meg Budapesti Közlekedési Központ irányításával. Az eddigi vezérigazgatót, Dabóczi Kálmánt az elektronikus jegyrendszer kudarca miatt menesztette a testület. A közgyűlés határozott arról is, hogy a források 46 százalékát kapják a kerületek, a többit a fővárosi önkormányzat.

Föld alatti vezetéssel a Kálvin térig hosszabbítanák meg a csepeli és a ráckevei HÉV-vonalat – közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: azt szeretnék, ha a Művészetek Palotájánál eltűnnének a felszínről a vágányok. Beszélt arról is, hogy hosszabb távon a 3-as és a 4-es metróvonal meghosszabbításának látja értelmét. Fürjes Balázs a dugódíj bevezetését nem tartja aktuálisnak Budapesten, de a belső kerületek autóforgalmának csökkentését fontos célnak nevezte.

A szocialista Horváth Csaba és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke is összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást ahhoz, hogy részt vehessen az előválasztáson. A január 28-tól február 3-ig tartó szavazás győztese a baloldal főpolgármester-jelöltje lesz. Múlt héten a két főpolgármester-jelölt az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: minden ellenzéki pártot összefogó szövetség jöhet létre a fővárosban az önkormányzati választásokra.

Új kamattámogatási hitelprogram indítását tervezi az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István az AGROmashEXPO szakkiállításon 2019-et az építkezés évének nevezte. Elmondta: a fejlődést a vidékfejlesztési program által már megítélt 620 milliárd forint beruházási támogatás ösztönzi.

Új benzinmotor gyártását kezdik meg az év második felében az Opel szentgotthárdi gyárában. Bakai Gergely, a cég ügyvezetője elmondta: a márka egyebek mellett egy plug-in hibrid városi terepjáróval és egy elektromos modellel is növelni akarja értékesítését és piaci részesedését is Magyarországon.

Egyhetes sztrájkot hirdetett csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel 6-ig az Audi Hungaria egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete. Németh Sándor, az érdekképviselet elnöke elmondta: ha elfogadható bérajánlatot kapnak a munkáltatótól, beszüntetik a sztrájkot.

Intenzíven terjed az influenza az országban: a járvány második hetében kétszer annyi beteg fordult orvoshoz, mint egy héttel korábban. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője az InfoRádióban elmondta: az elmúlt héten 38 200 beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Újabb betegségek után igényelhető adókedvezmény, amelynek mértéke éves szinten 90 ezer forint - hívta föl a figyelmet az egészségügyi államtitkár. Horváth Ildikó felidézte, hogy idén már az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők is igénybe vehetik a kedvezményt.

Az Európai Bizottság szerint komoly biztonsági kockázatot jelentenek az úgynevezett aranyútlevél- és aranyvízum-programok. A testület arra hívja fel a figyelmet, hogy a programban egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank reformját sürgette a német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon. Angela Merkel kijelentette: a két intézmény átalakításával helyreállítható lenne a globális pénzügyi rendszer bizalma. Úgy fogalmazott: hosszú ideig olyan feltörekvő országok, mint Kína és India erőteljesen befolyásolták a világgazdaságot, mivel a meglévő intézményi rendszerek lassan reagáltak a folyamatokra.

A rendezetlen brit kiválást tartja valószínűbbnek jelenleg az unió Brexit-ügyi főtárgyalója. Michel Barnier Brüsszelben minden korábbinál fontosabbnak nevezte a felkészülés folytatását a kemény Brexitre. Közben Theresa May brit miniszterelnök a londoni alsóházban arról beszélt: a Brexit elhalasztása semmit nem oldana meg.

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát az ellenzéki többségű parlament elnöke. Juan Guaidó a hivatalban lévő államfő elleni tüntetésen fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére, illetve szabad választások megtartására. Az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guaidót.