Nyitókép: MTI/Komka Péter

Hasznos tippek téli vezetéshez

Infostart
2019. január 20. 11:08
Az autónak és a sofőrnek is felkészültnek kell lennie a télies útviszonyokra. Néhány jó tanács havazás idejére.

Országos havazással köszöntött be a tél, a csúszós, télies útviszonyok között vezetni nagyobb körültekintést és elővigyázatosságot igényel. A Kisalföld összeszedett néhány fontos tanácsot a havas-jeges utón útnak induló autósoknak.

  • Nem elég téli gumit szereltetni az autóra, az abroncsok életkora is számít: ha öt évnél idősebb, akkor majdnem annyira balesetveszélyes, mintha nyári gumival közlekednénk.
  • A fűtés életmentő lehet, ezért mindig elegendő mennyiségű üzemanyaggal kell útnak indulni, és jól jön a "túlélőcsomag": pokróc, némi elemózsia és víz.
  • Kabátban kényelmetlen a vezetés, ezért amint az autó bemelegedett, álljunk meg, vegyük le a kabátot, s helyezkedjünk el kényelmesen és biztonságosan.
  • Fontos a megfelelő sebességválasztás, hiába a jó abroncs, ha nem az útviszonyoknak megfelelően választunk tempót, az végzetes lehet. A fékút a sebességgel négyzetesen nő.
  • Ha elveszítjük az uralmat az autó felett, kis gyakorlással és némi odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük ezt a veszélyt. A köznyelvben az él, hogy "ellenkormányozni" kell, de helyesebb lenne a "rákormányzás" szót használni, hiszen ilyen esetben a csúszással azonos irányba kell tekerni a volánt. Semmiképp ne fékezzünk, ne adjunk gázt, mert azzal csak rontunk a helyzeten. Ha mégis elvesztettük az uralmunkat az autó felett, akkor erőteljes és határozott vészfékezéssel még megmenthetjük a helyzetet. Fontos tudnivaló, hogy ha nincs az autónkban ABS, akkor ne satuféket nyomjunk, hanem pumpálva fékezzünk, így növelve a hatékonyságot és megőrizve az autó irányíthatóságát.