Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Közeleg a határidő, hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak

Infostart
2019. január 17. 08:01
A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak kell dönteniük a következő öt napban arról, hogy vállalják-e a honvédelmi alkalmazotti státuszt - írja a Népszava.

A lap úgy értesült, hogy jelen állás szerint nem várható tömeges felmondás, viszont négy-öt traumatológus, néhány sürgősségi szakember, valamint a héten újranyitott koraszülött centrum munkatársai még kitartanak a távozás mellett.

A parlament tavalyi utolsó ülésén fogadták el a képviselők azt a törvényt, amely január 1-jével automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit.

Bár a törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak – a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak idén például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést – olyan többletkötelezettségeket is jelent, amelyet sokan nem szívesen vállalnának.