eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sok a külföldi hagyma a magyar piacon - lapszemle

Nem vesz fel új betegeket a Dél-pesti Centrum Merényi Gusztáv pszichiátriai osztálya, és már elkezdődött az osztály kiürítése - értesült a Népszava. A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy komoly rekonstrukció és felújítás kezdődhet el a Semmelweis Egyetemen. A Népszava arról is ír, hogy egyre több a külföldi hagyma a magyar piacon.

A Népszava úgy értesült, hogy január elseje óta nem vesz fel új betegeket a Dél-pesti Centrum Merényi Gusztáv pszichiátriai osztálya, és már elkezdődött az osztály kiürítése. A lap úgy tudja, a mentők az intézmény ellátási területéről érkező új betegeket átmenetileg négy-öt másik kórház között osztják szét, a Merényi Gusztáv kórházban fekvő betegeket pedig februárig megpróbálják hazaküldeni. Akinek ezt az állapota nem engedi, azt valószínűleg a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetébe kerül.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy több milliárd forint értékű rekonstrukció, felújítás, és fejlesztés kezdődhet el a Semmelweis Egyetemen, ahol az oktatás, a kutatás és a gyógyítás feltételei is megfelelnek majd a 21. századi orvosképzés követelményeinek. A beruházás hozzásegítheti az intézményt ahhoz, hogy 2030-ra a világon legjobb száz, európai szinten pedig a legjobb öt gyógyító egyetem közé kerüljön. Idén megkezdődik a Semmelweis egyetem klinikai tömbjeinek fejlesztése, bővítik a Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömböt és Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát is.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy tízmilliárd forintért most bárki Monet-tulajdonos lehet. A lap kiemeli, hogy Londonban árverezik el a Velencei dózsepalota című festményt, amelyet Claude Monet 1908-ban három hónapos ott tartózkodása alatt festett 40 másik képpel együtt. A festmény ára várhatóan 7-10 milliárd forint között lesz.

Az idén mintegy 4-5 százalékos növekedéssel kalkulálnak a Gyulahús Kft.-nél, bár hivatalosan még nem fogadták el a célszámokat - mondta a gyulai önkormányzat tulajdonában lévő társaság ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak. Daka Zsolt szerint a tavalyi évet hatmilliárd forint fölötti árbevétellel zárta a kft. A gyulai önkormányzat által 2013-ban alapított cég az előző év októberében felszámolás alá került Gyulai Húskombinát Zrt. eszközeivel indította újra a gyártást, és működése első évétől kezdve nyereséges. A cég árbevétele 2013-ban 3,8 milliárd forint, 2017-ben már 5,7 milliárd forint volt.

A Népszava arról közöl cikket, hogy már a hagyma sem a régi. A lap hangsúlyozza, hogy az egykor igazi magyar terménynek tekintett vöröshagyma például Lengyelországból, Németországból, Hollandiából vagy akár Új-Zélandból érkezik a magyar polcokra, ráadásul tavaly óta folyamatosan emelkedik az ára, és idén sem várható csökkenés. Szakértők szerint hiába működnek Magyarországon korszerű tárolók, szárítók, mégis olcsóbb akár Új-Zélandon megvásárolni a zöldséget, mert a hatalmas konténerekkel történő szállítási költsége alacsony.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy megszünteti fiatalosnak szánt, úgynevezett „tornacipős" légitársaságát az Air France. A cég, amely Budapestről is indít járatokat és közvetlenül Párizsba viszi az utasokat, fokozatosan szűnik meg, majd beleolvad az anyacégbe, várhatóan 2020. január elejéig foglalható jegy a társaság budapesti járataira. Air France vezetése szerint a csoporton belüli többféle brand gyengítette a társaság imázsát és márkáját.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×