INFORÁDIÓ 
2019. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella

sasszinkron

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

orbán zoltán

Sasoljon sasokat séta közben!

Sasoljon sasokat séta közben!

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg az úgynevezett téli sasszinkront, vagyis a Kárpát-medencében élő vagy telelő sasmadarak állományának a felmérését. Tavaly valamivel több mint 1000 madarat számoltak össze.

A Magyarországon fészkelő madárfajok – különösen a ragadozók – egyedeit a nyári költési időszakban és télen is számolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán. A szervezet szóvivője hozzátette: a két időszakban különbözik az állomány, hiszen télen egyes ragadozófajok elvonulnak, illetve sok madár vonul át az ország területén vagy érkezik hazánkba telelni.

Itthon a parlagi és réti sassal találkozhatunk leggyakrabban télen, de Magyarországon fészkel a szirti és a fekete sas is

– emelte ki a szakértő.

Az idei a 16. országos sasszinkron. A vizsgálati területet tavaly a Kárpát-medencére bővítették, a jó tapasztalatok miatt most is itt történik a felmérés. A szinkronszámlálás lényege, hogy nem hónapokon keresztül veszik számba a madarakat, hiszen folyamatosan változik a hazánkban tartózkodó egyedek száma, hanem három nap alatt számolják meg a sasokat és más ragadozókat. „Így sokkal pontosabb képet kapunk a Kárpát-medencében telelő ragadozómadarakról” – fogalmazott Orbán Zoltán.

Kapcsolódó hang

Orbán Zoltán a sasszinkronról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018