eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Amikor a munkáltatónak kötelező elengednie a dolgozót

A munkavállalókat több esetben jár a felmentés a munka alól. Sokan ezeket szabadságnak tekintik, pedig szó sincs arról, hogy erről, de ezekre az időszakra is jár a fizetés.

A Napi.hu összeállítása szerint a munkáltató nem mérlegelhet, mindenképp el kell engednie a dolgozóját a következő esetekben:

  • A munkavállaló keresőképtelensége, például betegsége vagy gyermek ápolása miatt jár a távollét. Abban az esetben is, ha lombikprogramban vesz részt, de kizárólag az egészségügyi intézményben, kórházban történő tényleges kezelés, vizsgálat, beavatkozás időtartamára.
  • A kötelező orvosi vizsgálat és a véradás esetén, utóbbira legalább 4 órát kell adni.
  • Ha a szülés után egy anya visszamegy dolgozni, akkor a szoptatás első 6 hónapjában naponta legalább 2 alkalommal, legalább 1-1 órára kell a munkáltatónak biztosítania a szoptatást. A 6. és 9. hónap közötti időtartamban naponta egy órára csökken ez az időtartam egy gyermek esetében.
  • Az önkéntes alapon, tűzoltói tevékenységet ellátóknak a tűzoltói szolgálatidejükre kell felmentést adni.
  • Azok a munkavállalók, akik általános iskolai tanulmányokat folytatnak vagy a munkáltatóval történő megegyezés alapján valamilyen szakmai képzésen vagy továbbképzésen vesznek részt, ezeknek az időtartamára szintén felmentést kapnak.
  • Bírósági vagy hatósági eljárásban a személyes meghallgatás időtartama alatt nem kötelezhető senki munkavégzésre.
  • Abban az esetben is el kell engedni a dolgozót, ha egy hozzátartozója elhunyt: legalább 2 napra mentesíteni kell az érintett munkavállalót. Mindezt vagy a halotti anyakönyvi kivonattal, vagy egyéb hitelt érdemlő módon kell igazolnia a munkáltatónak.
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×