Nyitókép: ROBERT GHEMENT

Jön a hó, ráadásul épp most özönlik el a kocsik az utakat

Infostart / InfoRádió - Sánta András
2019. január 4. 12:14
Zord időjárás lesz a hétvégén, ráadásul élénk forgalom is várható az ország tranzitútvonalain, ezért hasznos információkkal látta el az útra kelőket az InfoRádióban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Magyar Közút arra figyelmeztet, hogy

most szombaton és vasárnap a főbb tranzitútvonalakon (M1-M0-M5 és M1-M0-M3) a Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkások miatt a szokásosnál nagyobb forgalomra számíthatnak az arra közlekedők.

"Németországban például január 4-ig tart az oktatási szünet, így várhatóan sokan most hétvégén indulnak vissza" - tudta meg az InfoRádió Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől.

Már most azt látják, hogy

van olyan déli határátkelő, ahol egy óra a várakozási idő,

de a csúcs szombaton és vasárnap lesz. Ezért arra kérik a közlekedőket, hogy elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton előzetesen tájékozódjanak a helyzetről.

Ezzel gyakorlatilag egyidőben országos szintű havazás várható. Az előrejelzések alapján nyugat felől közeledik a téli csapadék péntek délutántól, és fokozatosan átterjed az ország többi részére.

Pécsi Norbert Sándor az Útinform portált ajánlja információszerzésre, itt

folyamatosan közzéteszik az aktuális baleseti információkat és a forgalomkorlátozásokat is.

A közútkezelő november óta téli üzemben működik. Ez azt jelenti, november 10-től mostanáig több mint 62 ezer tonna sót és mintegy 3,6 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munka során. Ezeket a munkákat 0-24 órás szolgálatban végzik.

A hófúvásos szakaszokra is felhívta a közlekedők figyelmét.

Ilyen lesz elsősorban Veszprém megyében a Bakony, ahol a hófúvás különleges próbatétel elé állíthatja a munkásokat, egy 60-70 km/h-s széllőkés percek alatt visszahordja az útra a havat.

Csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített kocsikkal szabad elindulni, az a megfelelő műszaki állapot mellett a téli gumi meglétét is jelenti. Teli tank, élelmiszer, takarók - ezek is szükségesek egy-egy hosszabb út esetében Pécsi szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hétvégi figyelmeztetés a közutakra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást