Sajátos versenyeket nyert meg Budapest - lapszemle

Infostart
2018. december 28. 07:40
A települések közötti jövedelmi egyenlőtlenségekről írt a Népszava. Tuzson Bence szerint bizalmon alapuló közigazgatási rendszert akarnak kiépíteni - olvasható a Magyar Időkben. A Világgazdaság cikke szerint a budapestiek életkilátásai a legjobbak .

A Népszava szerint a települések közötti jövedelmi egyenlőtlenségek nagyobbak, mint a rendszerváltás előtt. A lap a KSH Demográfiai Kutatóintézetének gyűjteményére hivatkozva azt írja, hogy a 45 év alattiak menekülnek onnan, ahol nincs munka, és mindenhonnan a főváros a célpont. Budapesten kívül ma nincs az országban olyan térség, ahová többen költöztek be, mint ahányan otthagyták – számol be a Népszava.

A Magyar Idők riportere a közszolgáltatásokért felelős államtitkárral beszélt. Tuzson Bence a lapnak arról beszélt, hogy bizalmon alapuló közigazgatási rendszert szeretne kiépíteni a kormányzat Magyarországon, amelynek egyik vezérelve az, hogy ahol az államnak nem kell feltétlenül beavatkoznia, ott ne is tegye meg. A hivatal tevékenységében fontosak a gazdasági és a családbarát szempontok, valamint a kultúra megerősítése – mondta az államtitkár.

A Világgazdaság arról ír, hogy tavaly a budapestiek életkilátásai voltak a legjobbak, a nők egy évvel, a férfiak pedig két évvel hosszabb életre számíthattak, mint az országos átlag. A lap a Központi Statisztikai Hivatal kiadványa alapján azt is közli, hogy a fővárosiak átlagosan többet, havi több mint 6 ezer forintot fordítottak egészségügyi kiadásokra 2017-ben, mint a magyarországi háztartások, amelyek csak 4 és fél ezer forintot szántak erre.