Nyitókép: Pixabay

Az élmények és az alacsonyabb fák az idei karácsony kedvencei

Infostart
2018. december 21. 18:55
A magyar internetezők többsége idén élményt nyújt át ajándékként karácsonykor - derül ki az egyik felmérésből, melyet a kutatás egyik készítője, a GKI Digital üzletágvezetője ismertetett. Madar Norbert az InfoRádióban hangsúlyozta: a legnépszerűbb fenyő idén a nordmann lesz, de csak elvétve állítanak plafonig érő fát a magyarok.

A szervezet kutatásai alapján egyre népszerűbb karácsonyi ajándék az élmény – emelte ki a szakértő. Madar Norbert hozzátette: tavaly csupán a megkérdezettek 45 százaléka, idén 54 százaléka válaszolta, hogy élményajándékkal készül az ünnepekre. Ez lehet utazás, éttermi kikapcsolódás, szórakozás, például szabadulószoba, wellness-hétvége. Az ilyen ajándékok átlagos értéke 5-10 ezer forintos nagyságrend.

GKI Digital üzletágvezetője arról is beszélt, hogy az emberek a karácsonyban főként a fa feldíszítését várják. Az internetezők többsége a nordmann fenyőre esküszik, sokan már december elején beszerezték a növényt, mások az utolsó pillanatra hagyják.

Minden harmadik válaszadó a műfenyő mellett tette le voksát, minden negyedik megkérdezett pedig karácsony előtti héten szerzi be a fenyőfát.

A felmérésből kiderül: karácsonyfák közel fele lesz 1,5 méternél magasabb, plafonig pedig csupán 4 százalékuk ér majd.

Utazás

A legtöbben (58%) várják az ünnepeket és a válaszadók kétharmada szűk családja körében, otthon ünnepel majd, de minden második ember vendégségbe is megy az ünnepek alatt rokonokhoz.

Mindössze az emberek 6 százaléka utazik el, hogy szűk családja körében máshol töltse a karácsonyt. Ez azért is érdekes, mert a válaszadók közel fele mondta, hogy elutazna a családjával valahová arra a kérdésre válaszolva, hogy ha nem számítana senkinek a véleménye, hogyan töltené a karácsonyt. Mégis ezt igen kevesen teszik meg valójában. Ha szintén nem számítana, hogy egyesek megsértődnek a családban, akkor a válaszadók 61 százaléka december 24. és 26. között kizárólag a párjával ünnepelne, a válaszadók ötöde pedig a barátaival töltené ezt az időszakot - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából.

Stressz?

Bár a válaszadók nagy része várja a karácsonyt és minden második ember boldog, kiegyensúlyozott ünnepre számít, azért minden harmadik válaszadó stresszel azon, hogy milyen ajándékokat vegyen. Van, aki a felszaladó kilóktól (12%) és a családi konfliktusoktól (20%) tart, a válaszadók negyede pedig azért stresszel, mert nagyon kevés ideje marad a készülődésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az élmények és az alacsonyabb fák az idei karácsony kedvencei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást