Viharosnak nevezte a brüsszeli uniós csúcsot Orbán Viktor miniszterelnök - a nap hírei

Infostart
2018. december 14. 21:00
22 tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség az elmúlt két nap tüntetésein. Airbus helikoptereket vásárol a Magyar Honvédség.

Viharosnak nevezte a brüsszeli uniós csúcsot a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban úgy fogalmaz: sikerült visszaverni azt a támadást, amely arra irányult, hogy több pénzt, több jogot kapjanak a migránsok.

Álhírek terjesztésével vádolta meg Orbán Viktort az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a brüsszeli Uniós csúcson úgy fogalmazott: nem kizárólag külső forrásokból, hanem időnként európai uniós vezetőktől is származnak álhírek, példaként a magyar miniszterelnököt említette. Az Európai Bizottság elnöke álhírnek nevezte, hogy ő vagy a migránsok lennének felelősek a Brexitért.

A brit kormányfő üdvözölte az unióban maradó tagországok nyilatkozatát az ír-északír tartalékmegoldásról, de nem tartja azt elegendőnek. Theresa May hangsúlyozta: a csütörtökön elfogadott nyilatkozat az eddigi legegyértelműbb a 27-ek részéről, de ennél is szilárdabb biztosítékokat vár.

Összesen 51 tüntetőt állítottak elő és 22-öt vettek őrizetbe a szerdai és csütörtöki budapesti demonstrációk után - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Csécsi Soma hozzátette: az előállítások garázdaság, rongálás, lopás, és hivatalos személy elleni erőszak miatt történtek. Az érintettek között egy belga és egy német állampolgár is van. A tüntetéseken 14 rendőr sérült meg. Közben az Országos Mentőszolgálat bejelentette: péntek estétől két mentőegységet állít ki a Kossuth térre az újabb tüntetések egészségügyi biztosítására, a rendőrség kérésére.

A kormány új egészségpolitikát alapoz meg azzal, hogy a figyelem a betegségek megelőzésére irányul - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén épülő új szakrendelő alapkőletételén kiemelte, hogy a kormány az elmúlt években 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi ellátás fejlesztésére, az Egészséges Budapest Program keretében pedig további 700 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az idei kiugró teljesítménye után várhatóan jövőre is kétszámjegyű bővülést ér el az építőipar – véli a pénzügyminiszter. Varga Mihály az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közgyűlésén kiemelte: ahhoz, hogy az ágazat megőrizze a lendületes növekedési ütemét változnia kell a vállalati struktúrának, enyhülnie a szakemberhiánynak, és jelentős technológiai korszerűsítést is végre kell hajtani. A KSH adatai szerint az első tíz hónapban 22 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

400 fős létszámleépítésről és átlagosan 6 százalékos bérfejlesztésről állapodott meg az érdekképviseletekkel a Magyar Telekom. Az elbocsátott dolgozók jelentős része várhatóan 2019 első negyedévében távozik a cégtől. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek nagyjából 4,3 milliárd forintot tesznek majd ki.

Airbus helikoptereket vásárol a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken írták alá Budapesten. Elhangzott, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében bővül a légierő haditechnikai eszközparkja 16 új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus katonai helikopterrel. az új helikopterek 2023-tól állnak szolgálatba.

Újabb A320-as repülőgéppel bővült a Wizz Air flottája. A gép a debreceni bázisra került. Ezzel mostantól Dortmund, Doncaster-Sheffield, Bázel és Barcelona közvetlenül is elérhetővé válik a debreceni repülőtérről. A légitársaság három további járatot indít 2019 tavaszán a hajdúsági bázisáról, Palma de Mallorcára, Lárnakaba és Máltára.

Már 4 halottja van a strasbourgi lövöldözésnek. A 13 sérült közül meghalt egy agyhalál állapotában lévő olasz újságíró. A támadás miatt összesen 7 embert vett őrizetbe a rendőrség. Az elkövető Chérif Chekatt-ot csütörtök este agyonlőtték. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára, de francia kormány kételkedik a terrorszervezet állításában.