Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Felütötte fejét Szabolcsban az afrikai sertéspestis

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. december 13. 12:59
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén egy kilőtt és egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis vírusát - mondta el az InfoRádiónak az országos főállatorvos, Bognár Lajos.

Két döglött vaddisznóban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát. Mint Bognár Lajos főállatorvos az InfoRádióval tudatta, az esetek miatt nincs szükség a már jelenleg is érvényes szabályok szigorítására.

"A vadászni jogosultak számára továbbra is kötelező a vaddisznótetem fokozott keresése, illetve a vaddisznóállomány gyérítése is.

Minden elhullott, kilőtt vaddisznót megvizsgálunk, és ezeket a testeket meg is semmisítjük"

- részletezte Bognár, aki szerint anyagilag mindennek az állami fedezete rendelkezésre áll.

A házisertés-tartóknak közben fokozottan kell figyelni a tartásra vonatkozó higiéniai szabályokra: bármilyen gyanús megbetegedést, elváltozást észlelnek, azt azonnal jelenteni kell az állatorvosnak.

Az afrikai sertéspestis kizárólag a házi sertésre és a vaddisznóra jelent veszélyt, közegészségügyi jelentősége nincs, megbetegedést nem okoz.

Az állatok esetében azonban az elhullás esélye 95 százalékos. A fertőzött állatok hasa vérzik, mozgása imbolygós lesz, illetve étvágytalanság lesz rajtuk úrrá.

A boncolást állatorvosra kell bízni - tette hozzá Bognár Lajos főállatorvos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Afrikai sertéspestis Szabolcsban - Bognár Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást