Jelentős béremelés várható a kórházakban - lapszemle

Infostart
2018. december 10. 08:33
A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy jelentős béremelés várható a kórházakban. Állami felügyelet alá helyezik a háziorvosokat – írja a Népszava.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Időknek azt mondta, több fronton is folyamatosan halad az egészségügyi ágazat megújulása: átlátható viszonyokat teremtenek az állami és magánellátás között, megemelik az ápolónők és védőnők fizetését, rendezik a kórházak adósságait, illetve ezzel együtt új gazdálkodási rendszert alakítanak ki a kórházaknak, hogy stabilabbá és hatékonyabbá váljon a pénzügyi hátterük.

A Népszava szerint központosítanák a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is. Az alapellátás új országos központot kapna, és valamennyi járásban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. A szaktárca koncepciója szerint az Országos Mentőszolgálattal közös diszpécserrel működtetnék az ügyeleteket.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy mivel a távol-keleti játékgyártókkal dollárban számolnak el a forgalmazók, a hosszabb távon jósolt 250 forintos árfolyam esetén 10-15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek Magyarországon a játékok – mondta a Világgazdaságnak a Formatex ügyvezetője. Borhi János kiemelte, hogy csak az lehet sikeres a játékpiacon, aki a vetélytársainál többet fordít innovációra.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy a jelzáloghitelek miatt még mindig százezres tömeg van bajban. A portál kiemeli, hogy a néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdába kerülőket. A legfrissebb statisztikák szerint az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma. A válság kitörése után 10 évvel az adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik. 33 ezer család lakása a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy súlyos milliókat bukhatsz a lakáshiteleken, ha rosszul döntenek az ügyfelek. A portál hangsúlyozza, hogy a fix kamatozású hitelek a törlesztők számára akár a teljes futamidő alatt kiszámítható kiadást jelenthetnek, a változó kamatozású hitelek kamatai jelenleg alacsonyabbak, így akár milliókat is lehet spórolni, a kockázat viszont nagyobb, mert 6 vagy 12 hónapra fixált kamatozású hitelek kamatváltozásának kockázata jelentős mértékű. Ha a hitelek költségei folyamatosan nőni kezdenek, a végén törlesztőhitel akár a duplájára is nőhet.

A Világgazdaság arról ír, hogy nagyon spórol a gázzal, szénimportra kényszerül, és támogatja a megújuló energiaforrásokat Ukrajna, közben megtartaná jelenlegi szerepét az orosz gáz tranzitjában. Az Ukrán Állami Energiahatékonysági és Energiatakarékossági Ügynökség elnöki tanácsadója a lapnak azt mondta, az orosz-ukrán konfliktus a közeljövőben hathat a gazpiacra, akár a gáztranzitra is. Szakértők szerint az Egyesült Államok és Németország politikai nyomást gyakorolhat az orosz államra.