Nyitókép: Pixabay.com

Terroristavád egy szegedi kurd házaspár ellen, akik sohasem harcoltak

Infostart
2018. november 26. 17:10
A feleséget 15 éves kora óta folyamatosan fenyegették, abban a reményben távozott a válságzónából, hogy új életet kezdhetnek. Március óta vannak őrizetben.

Terrorizmus finanszírozásával vádolnak egy kurd házaspárt, akik ellen hétfőn indult per a Szegedi Törvényszéken.

A férfi - a HVG.hu cikke szerint - 2009-ben önként csatlakozott az EU által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK). 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített, de nem harcolt, ruhát és élelmet szállított a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő PKK-egységeknek társaival együtt. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ott sem harcolt. Ekkor már a PKK szíriai szervezete, az YPG kötelékében szolgált.

Az Iránban született kurd nemzetiségű nőt 2010-ben szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, de ő sem harcolt, fegyvere sem volt, feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítsa volt. 2014-től az YPG egyenruháját viselte.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015-ben elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, új életet kezdenek: elszöktek, és embercsempészek segítségével jutottak Magyarországra. A házaspárt március 7-én vették őrizetbe.

A vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, a férfi vallomást sem tett. A nő igen: 15 éves korában rabolták el, folyamatosan fenyegették, közölték vele, ha megszökik, biztos halál vár rá, kilátásba helyezték azt is, hogy megerőszakolják vagy eladják egy idős férfinak.