Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. november 23. 08:38
A Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök fontos partnere volt a magyar kormánynak a migránsválság ügyében - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. Orbán Viktor szerint a hétvégi Európai Uniós miniszterelnöki csúcs egyik fő célja az uniós állampolgárok érdekeinek védelme lesz.

A Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök fontos partnere volt a magyar kormánynak a menekülthelyzet kezelésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. „Nélküle sokkal nehezebb lett volna, ha egyáltalán képesek lettünk volna, megvédeni a magyar határt” – fogalmazott, hozzátéve: ő volt az első balkáni politikus, aki kerítést épített. A kormányfő kiemelte: Macedóniára és Nikola Gruevszkire is szövetségesként tekintenek.

„Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel, ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás”

– vélekedett.

Orbán Viktor továbbra is arra számít, hogy az európai parlamenti választások előtti időszakot a migrációt támogatók és ellenzők vitája határozza meg. „A bevándorláspárti erők még tesznek egy utolsó kísérletet” – mondta.

A miniszterelnök a főpolgármesterrel kötött megállapodásról azt mondta, hogy a jövőben minden budapesti beruházásról közösen döntenek. Mint mondta:

„Tarlós István nem feladott, hanem megszerzett jogokat a főváros számára”.

Orbán Viktor kifejtette: azért mondott le egyes jogokról a kormány nevében, mert úgy látta, a főpolgármester körül olyan csapat alakult ki, mellyel közösen jobb döntéseket hozhatnak.

A kormányfő hangsúlyozta: a hétvégi európai uniós miniszterelnöki csúcs egyik fő célja az uniós állampolgárok érdekeinek védelme lesz. Szerinte a találkozón tárgyalandó dokumentum megnyugtatóan rendezi a Nagy-Britanniában élő magyarok helyzetét. Orbán Viktor szerint a brüsszeli vezetők hibái vezettek a Brexithez.

A migránskártya és a migránsvízum ügye is azt mutatja, hogy a bevándorlást támogatók védekezés helyett "szállítmányozási ügynökségként" fogják fel az európai intézményeket, szerintük ugyanis ez a kontinens érdeke – mondta Orbán Viktor. Ez szerinte Magyarország szempontjából különösen előnytelen, hozzátette: csak az európai parlamenti (EP) választás után vár minőségi változást – írja az MTI.

Az úgynevezett migránskártyákról a kormányfő azt mondta: miközben a pénzmosás elleni harcra hivatkozva folyamatosan "szorongatják az európai emberek torkát a hatóságok", aközben valakik – úgy tűnik, az Európai Bizottság – névtelen bankkártyákat osztogatnak olyanoknak, akiket nem ismerünk, nem tudni, mit akarnak, és akik közül sokan válnak terroristává, bűnözővé.

Jogos a kérdés, hogy ez miért történik, honnan van a pénz – tette hozzá, megjegyezve, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők az ügyet nem hagyják annyiban, fel akarják deríteni.

A „migránsvízumot” úgy kommentálta:

ez egy olyan kapunyitás, amelyen az ár ismét betörhet Európába.

Az EP egyszer már leszavazta, de most újra napirendre vetetik, és "le akarják nyomni a torkunkon" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint véget ért a száz év magyar magány korszaka, mindenki rájött arra, hogy "velünk együttműködni nem természetellenes, sőt értelmes dolog, sőt megéri".

Aki a magyarokkal együttműködik, jól jár

– hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a közös gazdaságfejlesztési programok nemcsak Magyarországnak és a mai államhatáron kívül élő magyaroknak jók, hanem a szomszédos államok nem magyar állampolgárainak is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor: az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást