A sörforradalom a nagy gyártókhoz is átgyűrűzhet – lapszemle

Infostart / InfoRádió
2018. november 21. 07:08
A Magyar Idők szerint nincsen szó országos pedagógushiányról. Várhatóan idén nem kapnak a kórházak a tavalyihoz hasonló adósságrendezési csomagot – írja a Népszava. A Világgazdaság az év gyógyszeréről számol be. A Portfolio a kivándorlásról közöl írást. A következő 2-3 évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről – írja a Magyar Idők. A Világgazdaság a Dreher vezérigazgatójával közölt interjút.

A Magyar Idők szerint nincsen szó országos pedagógushiányról, ezt a lap a Klebelsberg Központ szakmai álláspontjára hivatkozva írja. A tankerületi központok által fenntartott intézményekben a betölteten álláshelyek száma a fluktuáció miatt ugyanis egy-két százalék között mozog. A Klebelsberg Központ szerint a tanárhiány megelőzésére megvan a szükséges oktatásügyi válasz: ösztöndíj és béremelés teszi vonzóbbá a pedagóguspályát – írja a Magyar Idők.

A Népszava arról ír, hogy várhatóan idén nem kapnak a kórházak a tavalyihoz hasonló adósságrendezési csomagot. Erre Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója utalt. A lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta: elfogadhatatlan lenne, ha az intézmények év végéig tényleg nem jutnának a pénzükhöz.

A Világgazdaság az év gyógyszeréről számol be. Az elismerést idén egy immun-onkológiai terápia kapta a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságtól. A gyógyszert Magyarországon októberben vették be a finanszírozott terápiák közé. A készítmény leginkább az előre haladott stádiumban lévő tüdőrákos betegeknek jelent segítséget.

A Portfolio azt a kérdést teszi fel, hogy megállt-e a kivándorlás, vagy éppen hogy növekedett. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Demográfiai Portré és a Társadalmi Riport szerzői ugyanazokkal az adatokkal dolgoztak, mégis más következtetéseket vontak le. A cikk szerzője szerint félúton van az igazság: a legtöbb esetben valóban csökkent a kivándorlás üteme, ugyanakkor továbbra is többen mennek el, mint ahányan hazajönnek.

A Magyar Idők szerint a következő két vagy három évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteméről. Az egyeztetés tegnap csekély eredményekkel zárult, a szakszervezetek két számjegyű emelést várnak, a munkaadói oldal szerint viszont tartósan nem nőhet a gazdaságnál jobban a legkisebb kötelező bér. A csehek viszont máshogy látják, jövőre a gazdaság teljesítményénél nagyobb mértékben emelnek.

A Világgazdaság a Dreher vezérigazgatójával közölt interjút. Békefi Gábor elmondta, hogy folytatódik a kézműves sörök forradalma, ami a nagy sörgyárakat is kreatív gondolkodásra sarkallta, így az idei piaci növekedés ötödét az innovatív termékek adják.