Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Műanyagzacskó-ügy: a kormány még kutatja a megoldást

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. november 19. 18:49
A műanyaghulladék probléma valós kezelésére kell szabályozást kialakítani – mondta az InfoRádiónak az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára. Makai Martina hozzátette: a gyártóknak és forgalmazóknak időt biztosítanak az alternatív megoldások megtalálására.

A legfontosabb a hulladékpiramis betartása, hogy megakadályozzuk, hogy hulladék keletkezzen – hangsúlyozta Makai Martina. Ennek érdekében a feleslegessé vált tárgyakat újrahasználati központokban lehet elhelyezni, ahonnan bárki elviheti és újrahasználhatja. Másik megoldás, hogy a hulladékká vált tárgyat anyagában vagy energetikailag újrahasznosítják. A helyettes államtitkár szerint

az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakókba.

A korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt, majd a kormány által el nem fogadott termékdíj-emelési tervezet a műanyag zacskók és más hulladékok visszaszorítására irányult volna. Ezzel kapcsolatban Makai Martina hangsúlyozta:

a cél nem az adóbevételek növelése, hanem a forgalmazók szemléletének megváltoztatása lett volna.

A helyettes államtitkár hozzátette: a műanyaghulladékok kérdése továbbra is prioritást élvez.

Makai Martina kiemelte: nem látszatintézkedésekre van szükség, hanem a műanyagprobléma valódi megoldására törekednek, a gyártók és forgalmazoknak elegendő időt biztosítva az alternatív megoldások bevezetésére. Ezen lehetőségeket a kormány is kutatja, megoldás lehet a nejlon zacskó helyett a textil táskák, műanyag szívószál helyett a fém vagy lebomló anyagból készült termékek használata – tette hozzá. A hústermékek csomagolására azonban egyelőre nem találtak alternatívát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Makai Martina
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást