A francia elnök szerint Európa mai állapotában nem tud megbirkózni a kihívásokkal - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. november 18. 21:39
A brit miniszterelnök szerint egy új kormányfővel sem lennének könnyebbek a Brexit tárgyalások. A szegénységben élőkért emelte fel szavát a pápa.

A francia államfő szerint Párizsnak és Berlinnek új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert az unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal. Emmanuel Macron a német szövetségi parlamentben elmondott beszédében hangsúlyozta: ki kell alakítani a demokratikus európai szuverenitást, ami azt jelenti, hogy minden tagállamnak le kell mondania nemzeti szuverenitása egy részéről. Angela Merkel német kancellár a francia elnökkel folytatott megbeszélés után kiemelte: a két országnak mindent meg kell tennie Európa örökségének védelméért és a közösség megújításáért.

A brit miniszterelnök szerint nem könnyítené meg a Brexit feltételeiről szóló tárgyalásokat egy új kormányfő és vezető a kormányzó Konzervatív Párt élén. Theresa May a Sky News-nak adott interjúban elmondta: tudomása szerint nem gyűlt össze a szükséges számú kérvény az ellene tervezett bizalmatlansági szavazás kiírásához.

A várakozásoknak megfelelően megpályázza a bajor Keresztényszociális Unió elnöki tisztségét Markus Söder. A bajor miniszterelnök a tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta: számos CSU-tag kérésének eleget téve készen áll a párt szolgálatába állni. A CSU távozó vezetője, Horst Seehofer pénteken jelentette be, hogy január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amely megválasztja a párt új elnökét.

A szegénységben élőkért emelte fel szavát a pápa. A katolikus egyházfő a szegények világnapja alkalmából a római Szent Péter-bazilikában bemutatott misén a megszületni nem engedett, vagy éhező, háborús övezetekben élő gyerekekre, a magukra hagyott idősekre és a menekülni kényszerülő emberekre hívta fel a figyelmet. Ferenc pápa tavaly vezette be az egyházban a szegényeknek szentelt világnapot.

Legkésőbb keddre részletes jelentést kap arról az amerikai elnök, hogy ki állhat a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött. Donald Trump szerint elhamarkodott a CIA értékelése, miszerint a legvalószínűbb, hogy a szaúdi trónörökös adhatott parancsot a gyilkosságra, ugyanakkor nem zárta ki ezt a lehetőséget.

Azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit a rendőrség - írta a Sunday Times of Malta. A rendőrség egyelőre nem kommentálta a lapértesülést. A balközép kormány korrupciós ügyeivel foglalkozó újságírónőt a gépkocsijába rejtett pokolgép ölte meg tavaly októberben. A gyilkosság végrehajtásával gyanúsított három férfi a hatóságok szerint megrendelésre hajtotta végre a merényletet.

Elsősorban Kína és az Egyesült Államok nézeteltérései miatt zárónyilatkozat elfogadása nélkül ért véget az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozója. Ilyenre még nem volt példa a 21 tagországot számláló szervezet történetében.

Lemondásra szólította fel a Gruevszki-ügy miatt a külgazdasági és külügyminisztert a Párbeszéd. Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: több napja nem tudni, hogy a volt macedón miniszterelnök miért és milyen körülmények között jött Magyarországra, a magyar kormány pedig miért asszisztál a meneküléséhez.

A légszennyezettség csökkentésére vár lépéseket a kormánytól az LMP. Ungár Péter országgyűlési képviselő kiemelte: Magyarországon drámaiak a légszennyezettségi adatok, és emiatt kötelezettségszegési eljárás is indult. A WHO adatai szerint Magyarország a légszennyezettség szerinti rangsorban jelenleg hátulról a 17.

Nemzetközi díjat nyert az Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő által mentorált InterRail-program. A legjobb újító kezdeményezés nevű elismerést Bécsben adták át. A díjat az ausztriai székhelyű Politikai Innovációs Intézet alapította és egy ezer fős zsűri itélte oda.

Értékes festményt találtak elásva Romániában holland állampolgárok. Román sajtóértesülés szerint vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott 7 nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó.