Új szabály jöhet az állami leépítés után - lapszemle

Infostart / InfoRádió
2018. november 16. 07:29
Törvényes lehetne a kormányzati tisztviselők túlmunkája - írja a Népszava. Olcsóbb lehet a tartós tej - értesült a Magyar Idők. A szigorítások miatt visszaesett az új autók eladása - írta a Portfolio.

A Népszava arról ír, hogy a nagy állami leépítés után törvénybe iktatnák a kormányzati tisztviselők túlmunkáját, és ezután elvárás lehet a szoros engedelmességi kötelezettség is. A lap kiemeli, hogy a kormány ennek érdekében eltörölheti a mindössze kétéves, állami tisztviselőkről szóló törvényt, helyette a kormányzati tisztviselőkről szóló jogszabályt akarja elfogadtatni. A jogszabály tervezetét csak csütörtök este küldték el a szakszervezeteknek, ma délutánra pedig már össze is hívták az országos közszolgálati érdekegyeztető fórumok munkavállalói oldalait.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy elültették az első komlótöveket az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói mintagazdaságában. Itt a helyi családok átmeneti otthonában élők, a falubeliek és a környéken lakók dolgozhatnak majd. A komlótermesztés egyelőre egy hektáron indul el, de idővel tovább felfejlesztenék a gazdálkodást.

Aktívabb szerepre tör a Magyar Fejlesztési Bank a GDP támogatásában - írja a Világgazdaság. Bernáth Tamás, a bank elnök-vezérigazgatója a lapnak azt mondta, hogy az új stratégiával azt a célt tűzték ki, hogy öt éven belül a pénzintézet addicionális hozzájárulása a gazdaság fejlődéséhez elérje a GDP 1 százalékát. Hozzátette: ez a hatás 2017-ben a hazai össztermék 0,5 százalékát tette ki.

A Portfolió arról készített összeállítást, hogy októberben tovább csökkentek az autóeladások az Európai Unióban, miután több autógyártóknak nehézségeket okozott az új, szigorúbb menetcikulsra történő átállás. A meghatározó autópiacok is kivétel nélkül gyengén teljesítettek, míg csoportszinten a Volkswagennél és a Renaultnál voltak jelentős visszaesések az értékesítésekben. A folyamat hatással van azoknak az országoknak a teljesítményére is, a többi között Magyarországéra is, amely jelentősen függ autóipartól.

Több Fekete Péntek lesz - írja a Népszava. A lap hangsúlyozza, hogy beindult az év végi akciószezon az e-kereskedelemben, az év hátralévő időszakában szinte minden napra jut valami nagy bejelentés vagy akció. A magyar vásárlók számára a Black Friday egy 1-2 hétig tartó akciós időszakot jelent, a kereskedők számára pedig egy olyan akcióhullámot, amikor nagyobb értékű termékeket szélesebb választékban kínálnak, sort kerítve ezzel a beragadt készletek értékesítésére.

A Magyar Idők arról ír, hogy mintegy nyolc-tíz százalékkal olcsóbban juthatnak jövőre magyar tartós tejhez a fogyasztók, miután 2019-re az úgynevezett UHT termékek is bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe. Bár a termelői árak az elmúlt hónapokban emelkedtek, uniós összehasonlításban még mindig Magyarországon a legalacsonyabbak. A mezőgazdaságért felelős államtitkár szerint a jelenlegi 90 forintról három számjegyűre kellene növelni a nyers tej árát, a feldolgozók egy része ugyanakkor az emelkedő energiaárak és munkaerőköltségek miatt már így is veszteséges.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást