Nyitókép: Horanyi-Nevy Andras

Már a havazásra készülnek az M5-ösön

Infostart
2018. november 8. 16:12
Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. téli üzemeltetésre felkészített karbantartó flottával és rendszeres útellenőri szolgálattal felkészült a téli időjárásra.

A balástyai autópálya mérnökségen tartott téli gépszemlén ismertették, hogy a 156,6 kilométer hosszú autópálya-szakasz üzemeltetését három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját, kettős rendeltetésű gépjármű, továbbá hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek bevonásával látják el.

Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, mely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárás adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják.