Nyitókép: Pixabay

Spéder Zsolt: a kétkeresős családban több a gyermek

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. november 6. 10:00
A magyar népesség harmada fogalmaz meg kettős elvárást a férfiakkal szemben, egyötödük pedig azt vallja, hogy a férfi dolga kizárólag a biztonság megteremtése - fogalmazott az InfoRádióban Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.

"Mára eljutottunk arra, hogy a férfiakkal szemben is kettős elvárás él" - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója utalva arra, hogy ma a férj részéről kevés, ha "csak" a keresetét adja bele a család életébe, rá, a személyére, szerepére is szükség van. Spéder Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn az erről szóló magyarországi adatokat is ismertette. "Durván a népesség harmada fogalmazza meg, egyötödük pedig azt vallja, hogy a férfi dolga kizárólag a biztonság megteremtése."

Spéder elmondta,

a magyar családokat a "kétkeresős modell" jellemzi. Ideális esetben olyan egyensúlynak kell létrejönnie, amiben mindkét fél részt vesz

- vonta le a következtetést az adatok alapján.

A demográfus elmondta,

régen volt egy érdekes kapcsolat, ami azt mutatta, a hagyományos családmodellel rendelkező országokban magasabb a termékenység, és ez így is volt, a férj volt a kenyérkereső, a feleség pedig otthon volt. Ma már viszont stabilitást és kiegyenlítettebb párkapcsolatot eredményez a megváltozott modell

- tette hozzá.

"Tipikus példák a skandináv államok, ahol sokkal kiegyenlítettebb a viszony férfi és nő között, és ott ma magasabb is a gyermekszám, de Franciaország esetében is" - mondta még.

Szerinte

Magyarországon növekszik a gyermekvállalási hajlandóság, ezzel együtt csökken a születésszám.

Ez szerinte annak a következménye, hogy "gyermeket vállalni adott életkorban lehet": a gyermekszám ugyanis attól függ, hányan vannak szülőképes korban, és azoknak milyen a gyermekvállalási hajlandóságuk.

"Folyamatosan csökken a szülőképes nők száma, évjáratonként 20 ezerrel kevesebben vannak"

- ismertette a számok nyelvén.

Az igazgató összefoglalóan azt mondta, hiába nő a gyermekvállalási hajlandóság, ha az egy kisebb létszámú generációra esik.

A népesség-előreszámítás esetében több modellel is dolgozik a kutatóintézet: ha egy teljes termékenységi arányszámot feltételezünk, akkor jól kiszámítható, hogy hányan fognak születni 20 év múlva.

"Ma megvannak azok a lányok, gyerkőcök, akik 20 év múlva 30 évesek lesznek, ami a gyermekvállalási gyakorlat csúcsa"

- fejtegette Spéder Zsolt, aki szerint

40 év múlva 9 millióra csökkenhet hazánk népessége, de 8 millió alatt van az "alapváltozat",

a 9 millió egy optimista becslés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Spéder Zsolt a nemi szerepekről, gyermekvállalásról - Aréna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Spéder Zsolt a népesség-előreszámításról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást