Nyitókép: Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc: az állam álljon jót a biztosításáért

InfoRádió
2018. november 6. 16:43
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha valaki az egészségbiztosítási rendszeren keresztül nem jut egy héten belül vizsgálathoz, a magánpraxisban kért vizsgálatot az államnak ki kell fizetnie. Többek között erről és az európaiságról is beszél az InfoRádió Aréna című műsorában.

A legtöbb magyarnak az európaiság - azon túl, hogy sok szabadságot is jelent, például a mozgás szabadságát - azt jelenti, hogy a magyar életszínvonal közeledjen az európaihoz - mondta Gyurcsány Ferenc az InfoRádióban.

A Demokratikus Koalíció elnöke nem követeli, hogy ugyanakkora összegű bérminimum legyen Németországban, Ausztriában és Magyarországon, de szerinte az emberek elvárása, hogy erről lehessen beszélni, és hogy legyen egy közös döntés arról, hogy a bérek milyen módon viszonyuljanak a megélhetési minimumokhoz.

Az egészségügyben a pártelnök egyebek mellett azt követeli: ha valakinek biztosítása van, azért az állam álljon jót. "Például ha ön egy hasi ultrahang vizsgálatot nem tud megkapni az állami intézményrendszerben egy héten belül, akkor ön elmehet magánpraxisba, a költségét pedig kifizettetheti az állammal" - példálózott a volt kormányfő.

Szerinte ilyen típusú, "bennünket védő, ránk vigyázó" Európára van szükség, amiben közös szabályok érvényesek, mert "akkor lesz egyesült Európa, ha ez a fajta életminőség Spanyolországtól Magyarországig mindenki számára biztosított". Hozzátette: olyan közös európai szabályokra van szükség, amelyeket azután átültetnek a belső jogrenszerekbe, és amelyeket később ki lehet kényszeríteni.

Gyurcsány Ferenc "az európai létezést az egyik legnagyobb történelmi vívmánynak látja", ha másért nem, azért, mert béke van. "Ezt a békét be kéne közösen, élhetően rendezni" - húzta alá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyurcsány Ferenc az Arénában - előzetes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást